'Regering Kabul praat met Talibaan'

De Afghaanse regering voert vredesbesprekingen met vertegenwoordigers van de Talibaan-leiding. Doel is een overeenkomst waarbij de Talibaan kunnen deelnemen aan de regering en een tijdschema wordt afgesproken over terugtrekking van de buitenlandse troepen. Dat zeggen Afghaanse en Arabische bronnen tegen The Washington Post.

Vorig jaar zijn ook gesprekken gevoerd tussen de regering-Karzai en opstandelingen, gefaciliteerd door Saoedi-Arabië. Die hebben geen concrete resultaten opgeleverd. Bij die gesprekken waren voor zover bekend geen directe vertegenwoordigers aanwezig van de hoogste leiding van de Talibaan, de zogeheten Quetta-shura onder leiding van Talibaan-oprichter Mullah Omar. Tot dusver hebben Talibaan-woordvoerders altijd gezegd dat er pas onderhandeld kan worden als alle buitenlandse troepen Afghanistan hebben verlaten.

De bronnen van de Amerikaanse krant zeggen dat de afgevaardigden van de Talibaan nu volledige toestemming hebben om namens de Quetta-shura te spreken. Volgens verschillende bronnen nemen er geen vertegenwoordigers deel van het Haqqani-netwerk, een groep opstandelingen die grote delen van drie belangrijke oostelijke provincies in handen heeft en nauwe banden onderhoudt met Al-Qaeda. Alle bronnen benadrukken dat het contact in een pril stadium is.

De Amerikaanse regering heeft steeds gezegd niet te geloven in de verzoenbaarheid van de Quetta-shura. Er zouden alleen gesprekken mogelijk zijn met gematigde strijders. Bronnen in de krant, onder wie enkele Europeanen, zeggen nu dat de regering-Obama open staat voor de onderhandelingen. President Obama heeft vorig jaar aangekondigd dat hij in juli 2011 zal beginnen met het terugtrekken van de Amerikaanse troepen. Door tegenvallende militaire resultaten, vooral in het zuiden van het land, zouden de VS nu eerder geneigd zijn verzoening een kans te geven.

In de zuidelijke stad Kandahar zijn gisteren negen doden gevallen, onder wie vijf kinderen, door een bermbom die tegen een politiekonvooi was gericht. Een dag eerder kwamen vier politieagenten om door bermbommen. De Talibaan bieden zo weerstand tegen militaire operaties in de omgeving, die moeten leiden tot de inname van de stad. (AP, Reuters)