Op een druk kruispunt

Wim is weg Tekst en illustraties: Rogier Boon, bewerkt door Annie M.G. Schmidt
Wim is weg Tekst en illustraties: Rogier Boon, bewerkt door Annie M.G. Schmidt

Wim is weg

Tekst en illustraties: Rogier Boon, bewerkt door Annie M.G. Schmidt. Gouden Boekje (1959)

Diederik Samsom: „De meest onuitwisbare indruk die een prentenboek op mij heeft achtergelaten is het plaatje uit Wim is weg, waarin Wim op zijn driewieler op een enorm druk kruispunt staat. Daar kon ik heel lang gefascineerd naar kijken.

„Maar het boek wat me echt heeft gevormd is Kinderen van moeder aarde, van Thea Beckman. Een verhaal over een wereld na de Derde Wereldoorlog, waarin de aarde is gekanteld en er op Groenland een nieuwe beschaving opbloeit. Ze proberen te leven door te leren van de fouten in het verleden, met alleen vrouwen aan de macht en in balans met de natuur.”

Diederik Samsom is politicus. Namens de Partij van de Arbeid maakt hij sinds 2003 deel uit van de Tweede Kamer.