Obama wil zonnepanelen voor groen Witte Huis

De Obama’s lieten al een moestuin aanleggen achter het Witte Huis om lokaal geproduceerd voedsel te promoten (en dochters Malia and Sasha van de pizza te houden). Nu heeft de Amerikaanse president besloten om zijn residentie klimaatvriendelijker te maken met zonnepanelen op het dak.

Het zal gaan om 25 tot 75 panelen en een boiler voor privégebruik, zeiden regeringsfunctionarissen gisteren tegen Associated Press. Het presidentiële energieverbruik is geheim, maar op de jaarnota zou het volgens het commerciële tarief in Washington ongeveer 3.300 dollar (2.400 euro) kunnen schelen. De investeringskosten zijn nog onbekend.

Oud-president Jimmy Carter had in 1979 de primeur toen hij 32 zonnepanelen op het Witte Huis liet installeren, aldus de Washington Post. Maar opvolger Ronald Reagan haalde ze in 1986 van het Witte Huis toen het dak moest worden gerepareerd. Terugplaatsing was te duur, zo meldde de New York Times destijds. Uitgerekend George W. Bush, steunpilaar van de olie-industrie, liet in 2002 weer enkele zonnepanelen plaatsen – onder meer om zijn zwembad te verwarmen.

Docu over de zonnepanelen van Carter: roadnottaken.info