Mist en nevel

Vanaf morgenmiddag breekt een lange periode met droog en vrij zonnig najaarsweer aan met oostenwinden die koude lucht aanvoeren. Volgende week daalt de temperatuur overdag tot onder 15 graden en kan het ’s nachts aan de grond gaan vriezen.

Komende nacht trekt een zwak koufront naar het oosten met wolken en voorlopig de laatste regen. Vanuit het westen klaart het op, de temperatuur daalt naar 10 tot 12 graden. De vrij vochtige lucht veroorzaakt morgenochtend op veel plaatsen (dichte) mist, nevel of laaghangende bewolking. De mist en nevel kunnen in deze tijd van het jaar hardnekkig zijn.

Morgenmiddag breekt de zon wel door, vooral in het zuidoosten en in het noordwesten van het land. Bij een matige oostenwind wordt het 16 graden op de Wadden en 20 graden in Zuid-Limburg.

In de nacht naar vrijdag ontstaat opnieuw mist. Door de aanvoer van droge lucht trekt de mist in de ochtend sneller op en kan de zon meer uren maken. Niet alleen in Zuid-Limburg, maar ook elders in het land wordt het 20 graden.

In het weekeinde en begin volgende week blijft de wind oostelijk, maar wordt de aangevoerde lucht kouder. Overdag schijnt de zon uitbundig, maar wordt het geleidelijk minder warm. Ook de nachten worden kouder. Vanaf maandag kan het vlak bij de grond een graadje vriezen.