Kort nieuws Sport

Aanklager CONI: alle wielrenners gebruiken doping

ROME, 6 okt. Ettore Torri van het Italiaans olympisch comité CONI heeft gisteren hard uitgehaald naar de wielerwereld. Volgens de aanklager in dopingzaken gebruiken alle renners in het profpeloton verboden middelen. „Dat is niet alleen mijn mening. Het is wat de hele wielerwereld weet. Elke renner die ik ondervraag, bevestigt het”, zei de Italiaan. Naar aanleiding van de recente positieve dopingtest van Tourwinnaar Alberto Contador zei oud-renner Bernhard Kohl dat het onmogelijk is de Tour de France zonder doping te winnen. Volgens de Oostenrijker, betrapt in 2008, deugen de controles niet. „Ik ben in mijn loopbaan tweehonderd keer gecontroleerd. Honderd keer daarvan had ik dope in mijn lijf, terwijl ik maar één keer betrapt ben”, zei hij gisteren op een congres. (ANP)

Warr, ex-teambaas Lotus, overleden

PARIJS, 6 okt. Voormalig teambaas in de Formule 1 Peter Warr is overleden na een hartaanval. Dat meldt de officiële website van de Formule 1. Warr gaf in de jaren ’70 en ’80 leiding aan de renstallen van Lotus, Wolf en Fittipaldi. De Brit is 72 jaar geworden. Warr nam in 1969 de leiding over van Lotus en hielp Jochen Rindt in 1970 en Emerson Fittipaldi in 1972 aan de wereldtitel. Bij het team van Wolf was hij in diverse grands prix succesvol met Jody Sheckter. Later keerde hij terug bij Lotus en stond daar de latere wereldkampioenen Nigel Mansell en Ayrton Senna bij. (ANP)

Engeland belooft FIFA miljoenen

LONDEN, 6 okt. De FIFA kan op een ruime winst rekenen als Engeland het WK voetbal in 2018 mag organiseren. Volgens het organisatiecomité levert het WK de wereldvoetbalbond ruim 185 miljoen euro op. Nederland en België hopen samen ook gastland te worden. De Engelsen denken het bedrag alleen al met de kaartverkoop te kunnen genereren. Rusland en een gecombineerde kandidatuur van Spanje en Portugal zijn de voornaamste concurrenten van Nederland, België en Engeland. Begin december geeft de FIFA uitsluitsel. (Reuters, ANP)

Newcastle wil actie FA tegen De Jong

Newcastle, 6 okt. De Engelse voetbalclub Newcastle United heeft gisteren in een brief aan de Engelse voetbalbond FA aangedrongen op een gepaste straf voor Nigel de Jong. De Manchester City-speler brak zondag met een harde tackle het scheen- en kuitbeen van Newcastle-speler Hatem Ben Arfa. De FA gaf eerder al aan dat het De Jong niet kan straffen, omdat de scheidsrechter het voorval al beoordeeld heeft. Die zag geen overtreding in de actie van de Nederlander, die naar aanleiding van het incident uit het Nederlands elftal is gezet. (ANP)

Van Poppel wordt baas Vacansoleil

RIJSWIJK, 6 okt. Jean-Paul van Poppel is vanaf komend seizoen ploegleider bij Vacansoleil. De Nederlandse wielerploeg heeft dat gisteren laten weten. Van Poppel gaat een ploegleiderstrio vormen met Hilaire Van der Schueren en Michel Cornelisse. Naast het ploegleiderschap zal hij manager Daan Luijkx assisteren bij het dagelijkse management van het team. De oud-sprinter is nu nog ploegleider bij Cervélo, maar dit team verdwijnt na dit seizoen uit het peloton. Vacansoleil hoopt voor komend seizoen een licentie voor de ProTour te krijgen. (ANP)

Cricketers India verslaan Australië

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 6 okt. De Indiase cricketploeg heeft gisteren in Mohali op de valreep een zege veiliggesteld in de eerste testmatch tegen Australië. De Australiërs leken op rozen te zitten toen India, op jacht naar 216 runs, al acht wickets kwijt was voor slechts 124 runs. Maar dankzij batsman VVS Laxman, die ondanks een rugblessure met 73 runs not out bleef, passeerde India het totaal voor het verlies van negen wickets. „Dit was een van de beste wedstrijden waarin ik ooit heb gespeeld”, zei zelfs verliezend aanvoerder Ricky Ponting, die 147 tests speelde.

Zimbabwe zet bondscoach uit

HARARE, 6 okt. Bondscoach Tom Saintfiet van Zimbabwe moet het land uit. De Belg heeft nog geen werkvergunning. Saintfiet werd vorige maand aangesteld als coach van de nationale voetbalploeg. „We hebben hem opgedragen om het land te verlaten”, aldus Evans Siziba van de vreemdelingenpolitie in het dagblad Herald. „Hij heeft al geknoeid met de wet en moet snel weg zijn.” (ANP)