Kort nieuws Economie

VS verliezen 30 miljard dollar op reddingsacties

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 6 okt. Het Amerikaanse ministerie van Financiën verwacht dat het een verlies van 30 miljard dollar (21,6 miljard euro) zal lijden op TARP, het steunprogramma voor de Amerikaanse economie. Binnen TARP werden honderden miljarden dollars geleend aan autoproducenten, banken en verzekeraars. Volgens het ministerie van Financiën is het programma een succes omdat het grootste deel van het uitgeleende geld inmiddels is terugbetaald. De overheid houdt rekening met een verlies van in totaal 63 miljard dollar op leningen aan de auto-industrie en huiseigenaren. Dit verlies moet gedeeltelijk gecompenseerd worden met de verkoop van een belang in de verzekeraar AIG.

Wen verdedigt koers yuan

Peking, 6 okt. De Chinese premier Wen Jiabao roept de Europese Unie op om „objectief en eerlijk” om te gaan met de kwestie rond de koers van de Chinese munt yuan. Dat meldt het Chinese staatspersbureau vandaag. Europese beleidsmakers roepen China met klem op om zijn munt op te waarderen om de wereldeconomie meer in balans te brengen. Wen is deze week in Brussel voor de EU-China-top. De premier zei opnieuw dat China doorgaat met maatregelen om zijn munt flexibeler te maken. (Reuters)

EU en Zuid-Korea tekenen verdrag

Brussel, 6 okt. De Europese Unie en Zuid-Korea hebben een vrijhandelsverdrag ondertekend waardoor miljoenen euro’s aan invoertarieven voor industrie- en landbouwproducten komen te vervallen. Het akkoord, dat geldt als het meest ambitieuze van de EU ooit, moet per 1 juli volgend jaar ingaan maar wacht nog op goedkeuring van het Europees Parlement. Autoproducenten in Europa, waaronder het Italiaanse automerk Fiat, hopen dat er een clausule wordt opgenomen die de auto-industrie beschermt. (AP)

Soros waarschuwt voor deflatie euro

New York, 6 okt. Investeerder George Soros heeft Duitsland bekritiseerd omdat het door de forse bezuinigingsmaatregelen de koers van de euro in gevaar brengt. Soros vreest voor een spiraal van deflatie, waardoor het herstel van de Europese economie schade oploopt. In plaats van bezuinigen zou Duitsland juist meer geld moeten uitgeven om de economie te stimuleren, zei Soros gisteren in een toespraak op een universiteit in New York. (Reuters)