Kort nieuws Economie

Beurzen omhoog na ingreep Japan

Tokio/New York, 6 okt. Beurzen wereldwijd zijn gestegen na de aankondiging gisteren dat de centrale bank van Japan obligaties gaat opkopen om de economie te stimuleren. Deze stap volgde op het bericht dat de Japanse rente wordt verlaagd tot nagenoeg nul. De verschillende beursindexen op Wall Street sloten gisteravond hoger na het nieuws. De Japanse Nikkei bereikte vanochtend de hoogste stand in twee maanden en de Europese beurzen noteerden vandaag halverwege de handelsdag ook hoger. Beurshandelaren hopen dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, het voorbeeld van Japan zal volgen. (Reuters)

Provimi koopt Mexicaans bedrijf

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 6 okt. De Rotterdamse diervoederproducent Provimi heeft in Mexico het familiebedrijf NASSA overgenomen, dat voer maakt voor varkens en garnalen. Provimi wil divisies voor kippen- en rundervoer toevoegen. Het is een belangrijke acquisitie voor Provimi, zegt een woordvoerder van het bedrijf. „Mexico is op de VS, China en Brazilië na het grootste productieland van veevoer ter wereld.” Provimi heeft al dochterondernemingen in Brazilië, Argentinië en Colombia.

‘Transocean remt onderzoek BP’

New Orleans, 6 okt. Transocean, de eigenaar van het boorplatform in de Golf van Mexico waar de olieramp van BP dit voorjaar plaatsvond, belemmert het onderzoek naar de oorzaak van de explosie. Dat zeggen leden van een Amerikaanse overheidscommissie die de opvolging van internationale veiligheidsregels onderzoekt. Transocean houdt belangrijke documenten achter en weigert een manager te laten getuigen over de veiligheidsregels van het bedrijf, zegt de voorzitter van de commissie. (AP)