Kort nieuws Buitenland

Levenslang voor mislukte aanslag Times Square

New York, 6 okt. De Amerikaan van Pakistaanse afkomst die in mei een mislukte aanslag op Times Square in New York pleegde, is gisteren veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf zonder mogelijkheid tot beroep. De 31-jarige Faisal Shahzad heeft bekend dat hij met een autobom zo veel mogelijk mensen had willen doden en plannen had voor een twee aanslag. De amateuristische explosieven gingen uiteindelijk niet af. Shahzad volgde naar eigen zeggen in 2009 in de tribale regio Waziristan in Noord-Afghanistan een opleiding bij de Pakistaanse Talibaan. Hij toonde in de rechtbank geen berouw en zei dat de VS een nederlaag in de „oorlog tegen de moslims” zullen lijden. (AP)

Aanslag op Britse diplomaten Jemen

Sana’a, 6 okt. Bij een aanslag met een raketwerper op een auto van de Britse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sana’a zijn vandaag drie omstanders en een Britse inzittende gewond. In een ander incident schoot een beveiliger de Franse directeur van de Oostenrijkse olie- en gasgroep OMV dood op het bedrijfsterrein bij Sana’a. Het was niet onmiddellijk duidelijk of de regionale afdeling van Al-Qaeda betrokken was bij het geweld. In april blies een zelfmoordterrorist van Al-Qaeda zich op bij een konvooi van de Britse ambassadeur, die ongedeerd bleef. De regionale Al-Qaeda heeft een sterke basis in Jemen. (Reuters, AFP)

Loodvergiftiging in Nigeria: 400 doden

Genève, 6 okt. Ten minste vierhonderd kinderen in Noord-Nigeria zijn dit jaar overleden door loodvergiftiging, twee keer zo veel als werd aangenomen. Dat heeft de VN-afdeling voor humanitaire zaken OCHA gisteren bekendgemaakt. OCHA maakte vorige maand nog melding van tweehonderd sterfgevallen. Het nieuwe getal is gebaseerd op veldonderzoek van de Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen. De hulporganisatie verzorgt nog vijfhonderd kinderen in klinieken. De vergiftiging in de Nigeriaanse deelstaat Zamfara komt door grote hoeveelheden lood die vrijkomen bij illegale goudwinning. (Reuters, BBC)

Oppositieleider in Ethiopië komt vrij

Addis Abeba, 6 okt. De Ethiopische regering heeft vandaag de belangrijkste oppositieleider van het land vrijgelaten. De gratie voor Birtukan Mideksa (36), vrouw en oud-rechter, komt twee dagen na de beëdiging van premier Meles Zenawi voor een nieuwe termijn van vijf jaar. Zenawi’s Ethiopisch Revolutionair Democratisch Volksfront (EPRDF) won met politieke partners in mei 545 van de 547 zetels bij parlementsverkiezingen, waarin nauwelijks ruimte was voor kritiek. Zenawi, aan de macht sinds 1991, wil met de vrijlating van Mideksa mogelijk zijn internationale imago verbeteren. De oppositieleidster zat sinds december 2008 en daarvoor van 2005 tot 2007 vast voor ‘staatsgevaarlijke activiteiten’. (Reuters, AFP)

Beschuldiging van parachutemoord

Opglabbeek, 6 okt. De Nederlander Marcel Somers, die een liefdesrelatie had met de Belgische verdachte in de zaak van de ‘parachutemoord’, heeft gisteren zijn ex-vriendin ervan beschuldigd de parachute van Els van Doren te hebben gesaboteerd. Van Doren overleed in 2006, toen haar parachute niet openging. De parachute bleek te zijn gesaboteerd. Somers getuigde gisteren voor de rechtbank dat Els Clottemans uit wraak had gehandeld. Ze kon niet verkroppen dat hij meer gaf om Van Doren, met wie hij eveneens een relatie had. Niet lang na Van Dorens dood beëindigde Somers zijn relatie met Clottemans. (ANP)

Man vervolgd na verbranden Koran

Straatsburg, 6 okt. Een blogger die zichzelf filmde terwijl hij een Koran verbrandde en daarop urineerde om de vlammen te doven is in Straatsburg aangeklaagd op verdenking van het aanzetten tot religieuze haat. De 30-jarige verdachte had het filmpje afgelopen weekeinde op internet gezet. Hij had ook pagina’s uit de Koran gescheurd, waarvan hij papieren vliegtuigjes had gevouwen. Hij werd maandag aangehouden in zijn woonplaats Bischheim in de buurt van Straatsburg. De video leidde tot woedende reacties onder lokale moslims. (AFP, AP)