Kort nieuws Binnenland

Leiden staakt verzet tegen lightrail door stad

Door onze correspondent

Den Haag, 6 okt. Leiden staakt het verzet tegen de aanleg van de RijnGouwelijn (RGL) door de stad. Dat heeft het Leidse college vanmiddag bekendgemaakt. Het stadsbestuur volgt daarmee een twee weken geleden gepubliceerd advies van een onafhankelijke commissie onder leiding van senator Boele Staal. Volgens de commissie kan de gemeente niet onder bestuursafspraken met de provincie uit. De RGL moet Gouda via Alphen aan den Rijn en Leiden met de kust gaan verbinden. Het verzet tegen de komst van lightrail in het Leidse centrum komt voort uit een referendum uit 2007, waarbij bijna 70 procent tegen de komst van de RGL stemde. Het Leidse college neemt nu de „regie” over inpassing van de RGL op zich. In een studie naar de milieueffecten (MER) van de aanleg van de RGL zullen drie verschillende tracés worden onderzocht. De definitieve tracékeuze zal worden voorgelegd aan de Leidse gemeenteraad.

Voetbalwet tegen zwervers Almelo

Almelo, 6 okt. Burgemeester Hermans (VVD) van Almelo wil de nieuwe wet die voetbalhooligans een gebiedsverbod oplegt, ook inzetten tegen zwervers. De burgemeester ziet in de nieuwe wet tegen voetbalvandalisme ook een mogelijkheid om hangjongeren aan te pakken. Almelo kampt met name in de binnenstad met hinder door zwervers. Ook het Nederlands Genootschap van Burgemeesters noemt de voetbalwet een geschikt middel om naast voetbalhooligans ook andere onruststokers aan te pakken. In de wet zelf komt het woord ‘voetbal’ niet voor, aldus het Genootschap. (ANP)

Meer fouilleren in Rotterdam-Zuid

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 6 okt. Het preventief fouilleren wordt uitgebreid in Rotterdam-Zuid. Dat hebben de politie en bestuurders van de deelgemeenten Charlois en Feijenoord gisteravond bekendgemaakt op een bewonersavond over de toenemende onveiligheid op de zuidoever. Aanleiding voor de maatregel zijn vier recente schietincidenten. Zaterdag nog werd een winkeleigenaar in zijn nek geschoten. De politie mag voortaan ook preventief fouilleren in de Tarwewijk (Charlois) en op de Dordtselaan in Rotterdam-Zuid.

Verburg: ook geen paling in december

den Haag, 6 okt. Minister Gerda Verburg (Visserij) roept palingvissers op in december niet op de grote rivieren te vissen. Ze wil dat de sector orde op zaken stelt, zodat consumenten nog voor de zomer van 2011 via een keurmerk kunnen weten dat die paling veilig is te eten. Verburg zei vanochtend in de Kamer dat ze het wel heeft gehad met vissers die willens en wetens paling vangen in vervuilde gebieden en die ook op de markt brengen. Ze stelde geen enkele „achting en respect” te hebben voor deze groep. „Ik vind het geen manier van doen.” (ANP)

Uitstel debat nerts

Den Haag, 6 okt. De Eerste Kamer heeft gisteren het debat over een verbod op het fokken van nertsen niet afgerond. De Senaat beslist volgende week dinsdag of het wetsvoorstel waarmee per 2024 een einde zou moeten komen aan de nertsenhouderij nog snel wordt besproken of dat het op de lange termijn wordt geschoven. De Kamerleden zijn verdeeld over het verzoek van SP en PvdA, de indieners van het wetsvoorstel, die tijd vragen om te kunnen kijken naar mogelijkheden voor aanvullend beleid voor mogelijk gedupeerde nertsenhouders. (ANP)