Koekjes van Ikea

Foto's uit het kookboek Hem-baket är bäst, zelfgemaakt is het beste, van de IKEA. De ingrediënten voor de koekjes en ander gebak zijn uitgestald alsof het soldaatjes zijn.
Foto's uit het kookboek Hem-baket är bäst, zelfgemaakt is het beste, van de IKEA. De ingrediënten voor de koekjes en ander gebak zijn uitgestald alsof het soldaatjes zijn.

Ook voedsel kun je als bouwpakket beschouwen. Geen planken en schroeven maar boter, meel en eieren, volgens voorschrift in elkaar te zetten. Een recept is een gebruiksaanwijzing.Dat lijkt de gedachte achter de foto’s die de Zweedse fotograaf Carl Kleiner maakte voor een kookboek van woonwarenhuis Ikea. De ingrediënten voor koekjes en ander gebak zijn uitgestald alsof het soldaatjes zijn. Zonde om de keurige geometrische vormen te mengen, hakken en bakken. Hem-bakat är bäst, zelfgemaakt is het beste, is de titel van het boek, met 30 recepten voor gebak. Bij elk recept staan twee foto’s: eentje van de ingrediënten, gevolgd door een afbeelding van het eindresultaat. Ikea geeft het kookboek in Zweden cadeau aan klanten die belangstelling tonen voor keukenapparatuur. Plannen voor een Nederlandse editie zijn er nog niet. De foto’s zijn een eigen leven gaan leiden op internet. Ze zijn te zien op de site van Kleiner (www.carlkleiner.com).