Kleuterhelden Pelle en Foeksia ecovriendelijk

Pelle en de waterdieven. Regie: Rasmus A. Sivertsen. In: 14 bioscopen. ****

Foeksia de miniheks. Regie: Johan Nijenhuis. met: Rachelle Verdel, Porgy Pranssen, Annet Malherbe. In: 78 bioscopen. **

De Noorse kleuterhit met een sociaalbewust tintje Pelle is onder de naam Ploddy aan een wereldwijde carrière begonnen. Deze Noorse politieauto is een kruising tussen Cars, Bob de Bouwer en Brum de Auto, met knipogende koplampen en pratende bumper, maar wel binnengereden in de 21ste eeuw. Na door de bliksem getroffen te zijn wordt Pelle van een benzineslurpend kevertje een uiterst milieuvriendelijk elektrisch karretje.

Terwijl Pelle op ziekteverlof is om bij te komen van de shock, rijdt zijn oude vriend Richard opeens in een politiehummer en slaat de modernisering op meer fronten hard toe in hun knusse stadje. Pelle en de waterdieven vertelt een rijk, gelaagd verhaal met vaart en humor en alle visuele grappen die we van het animatiegenre gewend zijn.

Ook Foeksia de miniheks, naar de boeken van Paul van Loon, is milieubewust: zij houdt projectontwikkelaar Rogier tegen die een snelweg door het heksenbos wil trekken. En sluit verboden vriendschap met een mensenjongen. Foeksia de miniheks is een rommelige film. Hij introduceert het heksenbos – onze wereld, maar met bezemstelen en heksenketels – maar slaagt er niet in dat te combineren met een interessant verhaal. Goed genoeg voor kleuters; oudere kinderen storen zich aan de plichtmatige liedjes of aan visuele effecten die meer van het kaliber-Kabouter Plop dan Harry Potter zijn.