Kabbelende gitaren en sprankelende vergezichten

Cover van de CD Halcyon Digest van Deerhunter
Cover van de CD Halcyon Digest van Deerhunter

cd pop

Deerhunter: Halcyon Digest****

De Amerikaanse groep Deerhunter uit Atlanta, Georgia, zet de luisteraar graag op het verkeerde been. Zo wordt in ‘Earthquake’, het eerste liedje van de nieuwe cd, het dromerige geluidsbeeld elke paar seconden doorsneden met een doffe klap. Die repetitie geeft een mooi desoriënterend effect, zeker in samenwerking met de aanzwellende gitaarsuizingen.

Maar wie zich vervolgens voorbereidt op een cd met bizarre effecten en gewaagde combinaties, wordt verrast. Vergeleken bij ‘Earthquake’ volgen de andere nummers een mooi maar bekend patroon. Onder het enigszins stoffige patina van de productie, schuilen geheimzinnige melodieën gespeeld met akoestisch kabbelende gitaren. Per nummer verandert er veel; dit is een groep die soepel schakelt tussen een door stofzuigerachtige gitaargeluiden gedomineerde speelstijl, en de onschuld van de jaren zestig, wat zich uit in gemoedelijke drumritmes en een metalige galm op Bradford Cox’ zang.

De liedjes zijn zoekend om zich vervolgens te ontvouwen in prachtig sprankelende vergezichten. Bijvoorbeeld in liedjes als ‘Revival’ en ‘Memory Boy’. De gekte van Deerhunter openbaart zich pas echt tijdens de optredens, waar Cox gekleed in jurk of besmeurd met nepbloed op het podium staat.

HESTER CARVALHO