Jonge Colombiaanse bruid voor Al Bundy

Meer aankopen van buitenlands drama en series en meer herhalingen: dat is de strategie die NTR-directeur Joop Daalmeijer in de Volkskrant opperde om de bezuinigingen op de publieke omroep het hoofd te bieden. Eigen producties zijn inderdaad duurder en vormen nu het grootste deel van het aanbod van Nederland 1, 2 en 3.

Dat hoort ook zo, als onderdeel van de taak van de publieke omroep om de eigen samenleving te binden en te reflecteren. Maar ik moet bekennen dat buitenlandse fictie nog wel eens een reden is om uit te wijken naar de commerciële zenders. Vooral RTL5 kan me dit seizoen regelmatig verleiden.

Op donderdagavond vind ik mijzelf terug op een Maleisisch strand om de ontberingen van BN’ers in Expeditie Robinson te observeren en aansluitend in een discotheek op Kreta voor de uitspattingen in Oh Oh Cherso. En de dinsdag biedt twee aardige aankopen, van de Amerikaanse series Glee (over een muzikale stammenstrijd op een middelbare school in Ohio) en, sinds gisteren, Modern Family.

Die laatste, met zes Emmy’s onderscheiden komische serie markeert de terugkeer van Al Bundy, althans acteur Ed O’Neill (64), van wie sinds het einde van Married...with Children (1987-’97) weinig meer werd vernomen. De politiek incorrecte en misantropische schoenenverkoper heeft plaatsgemaakt voor de nauwelijks minder geborneerde Jay Pritchett.

Die hertrouwde met een veel jongere en bloedmooie Colombiaanse, die ook een dikkige zoon uit een eerder huwelijk inbracht. Modern Family volgt de wederwaardigheden van nog twee gezinnen, van Jay’s volwassen zoon en dochter. Mitchell adopteerde met zijn man een Vietnamese baby en Claire is getrouwd met een Al-achtige makelaar. Zij probeert krampachtig en vergeefs haar drie kinderen meer normen en waarden bij te brengen dan zij van huis uit meekreeg.

Modern Family laat het Amerikaanse publiek wennen aan veranderende mores. Jay belt altijd op voordat hij zijn zoon bezoekt, om niet onverhoeds te worden geconfronteerd met „dat homogedoe”. Er is geen lachband en de humor is veel subtieler dan in Married...with Children. Het zal dus nooit even succesvol worden.

Er zijn nog een paar dingen die RTL goed doet, zoals een uitstekende nieuwsafdeling. Parlementair verslaggever Frits Wester wordt vaak bij de publieke omroep als Haags deskundige aan tafel genood. Twee van de drie nominaties voor de Gouden Televizierring gaan dit jaar naar RTL-programma’s: Ik hou van Holland en De TV-kantine. Maar het leeuwendeel zijn woon- en kookprogramma’s, talentenjachten en andere competities: geen model voor de publieken om te kopiëren.