Internationaal kort

Politieke spanning in Nigeria loopt op na geweld vorige week

Abuja. De geheime dienst van Nigeria heeft een naaste adviseur van voormalig juntaleider Ibrahim Babangida ondervraagd over de dubbele bomaanslag afgelopen vrijdag in de hoofdstad Abuja. De kortstondige detentie van Raymond Dokpesi, van maandagmiddag tot gisterochtend, dreigt de politieke spanningen in Nigeria flink te vergroten. Dokpesi leidt het campagneteam van Babangida voor de Nigeriaanse verkiezingen die uiterlijk in april moeten plaatsvinden. Babangida wil zittend president Goodluck Jonathan verslaan. Dokpesi werd maandag vrijgelaten zonder formele aanklacht. (Reuters, AP, BBC)

Syrische blogger van spionage beticht

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een 19-jarige Syrische blogger die eind december werd opgepakt en zonder contact met de buitenwereld werd vastgehouden, is beschuldigd van spionage voor de VS. Dat hebben de Syrische krant Al-Watan en een Syrische functionaris bekendgemaakt. Bloggers en activisten worden in Syrië nauw in de gaten gehouden en vaak vervolgd. Tal al-Mallohi concentreerde zich op haar blog op het lot van de Palestijnen en ging niet in op de politieke situatie in Syrië. Volgens Al-Watan had al-Mallohi op verzoek van de Amerikaanse ambassade in Damascus gespioneerd bij de Syrische ambassade in Kaïro. Haar materiaal was gebruikt voor een aanslag op een officier van een Syrische inlichtingendienst die „levenslang gehandicapt is geraakt”.

Twee ETA-leden trainden in Venezuela

Door onze correspondent

Madrid. Twee leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, die eind vorige maand in Spanje werden opgepakt, hebben bekend in 2008 wapentrainingen te hebben gehad in Venezuela. Dit meldden Spaanse media onder verwijzing naar bronnen binnen Justitie. De Spaanse opsporingsautoriteiten beschuldigen de terreurbeweging er al langer van onderdak te zoeken in het Zuid-Amerikaanse land nu ze in Spanje zelf en de buurlanden Frankrijk en Portugal steeds meer in het nauw komt. De socialistische Venezolaanse president Hugo Chávez zou niet optreden tegen de ETA en haar zelfs heimelijk steunen, omdat de beweging van oorsprong ook een ultralinkse ideologie aanhangt. De regering-Chávez ontkent de beschuldigingen.

Kritische journalist Egypte ontslagen

Kaïro. De hoofdredacteur van de Egyptische krant Al-Dustour, die bekendstaat als zeer kritisch ten opzichte van de macht, is ontslagen. Dat heeft de hoofdredacteur, Ibrahim Eissa, gisteren bekendgemaakt. Eissa zei dat zijn ontslag hem maandag door de eigenaren van de krant was meegedeeld. Enkele uren eerder hadden ze hem verboden een artikel van oppositiepoliticus Mohammed El-Baradei af te drukken. Eissa werd in 2008 tot twee maanden gevangenis veroordeeld wegens het publiceren van „geruchten” over de gezondheid van president Mubarak. (AFP)