Indonesische kranten over afzeggen staatsbezoek

Media Indonesia

Dat president Susilo Bambang Yudhoyono zijn vertrek naar Nederland heeft afgelast, is een juiste beslissing. Nederland moet te verstaan worden gegeven dat een president die op bezoek komt, niet alleen garanties voor zijn veiligheid dient te krijgen van de politie en van het veiligheidsapparaat als geheel. Een staatshoofd moet er ook van op aankunnen dat zijn immuniteit is gewaarborgd.

Nederland moet begrijpen dat degene die op bezoek komt een staatshoofd is dat recht heeft op alle egards en voorkomendheid. Hoe valt het te rijmen met het gevoel van eigenwaarde van de leider van het Indonesische volk, als hij straks wordt onthaald met onbeschofte betogingen? Is het gepast als een bezoekend president wordt bedreigd met arrestatie voor een denkbeeldig geval van schending van de mensenrechten?

Nederland kent de RMS (Republik Maluku Selatan) of Vrije Republiek der Zuid-Molukken. Die heeft het zelf opgekweekt. Daarom moet Nederland het RMS-probleem oplossen, niet Indonesië.

Voor het nationale zelfrespect is het goed dat dit bezoek is afgelast. Ons volk verwacht vastbeslotenheid van zijn leider. Met de afgelasting van het staatsbezoek aan Nederland geeft SBY eindelijk blijk van besluitvaardigheid. Hopelijk toont hij dit leiderschap ook in andere aangelegenheden.

Jakarta Post

„Ik kan niet accepteren dat op hetzelfde moment dat de president van Indonesië afreist op uitnodiging van de Nederlandse regering, gerechtelijke stappen worden ondernomen om hem te arresteren.” Dat zei SBY gisteren op het vliegveld tegen journalisten toen hij op punt van vertrek stond. Het zou het eerste staatsbezoek zijn geweest van een Indonesische president in bijna veertig jaar.

Misschien zijn er andere, acceptabeler redenen voor dit besluit. Zo niet, dan is dit de zoveelste beslissing van Yudhoyono die wij betreuren. De president mag dan denken dat hij opkwam voor de eer en waardigheid van de Republiek Indonesië, maar we vragen ons af of hij toch niet vooral zijn eigen onzekerheid heeft willen verhullen. Er was geen politieke crisis, nationale ramp of dreigend binnenlands onheil dat deze afgelasting noodzakelijk maakte.

Toegegeven, gerechtelijke stappen tegen de Indonesische president kunnen door sommigen worden uitgelegd als een belediging van de nationale waardigheid. Toch vinden we de reactie van Yudhoyono weinig professioneel. In menige binnenlandse controverse zegt hij dat hij niet kan treden in de bevoegdheden van de onafhankelijke rechter. Datzelfde beginsel had moeten worden toegepast tegenover de Nederlandse regering. Het enige wat die kan doen, en heeft gedaan, is de territoriale integriteit van Indonesië erkennen en verklaren dat zij de RMS niet erkent.

Nederland is een ontwikkelde democratie, waar zelfs de zwakste stemmen mogen worden gehoord en de radicaalste opvattingen kunnen worden geventileerd en waar die beoordeeld worden op grond van de wet.

Afgelasting van het bezoek is een overwinning voor dit kleine groepje vergeten rebellen en hun nakomelingen. Het geeft hun een prestige dat ze niet verdienen. Duikt de president van het op drie na volkrijkste land ter wereld weg voor een anachronistisch protest? Dit land heeft een onversaagde leider nodig, geen bange politicus.

Kompas

We moeten erkennen dat de omstandigheden niet erg gunstig waren voor het staatsbezoek aan Nederland. Het is ook niet zo erg dat het is uitgesteld. Van belang is dat wij onze beweegredenen uitleggen aan de koningin en de Nederlandse regering. Hoewel er nog steeds kwesties zijn die niet bevredigend zijn geregeld, stellen we onze betrekkingen met Nederland op prijs. Het feit dat dit bezoek al in kannen en kruiken was, bewijst dat we onze relatie, die nu eenmaal een historische dimensie heeft, willen onderhouden. Laten we wachten op een geschikter moment. De president heeft genoeg werk te doen in eigen land.