In Tuinwijk telt vooral de kinderopvang

In de Utrechtse Tuinwijk wonen veel tweeverdieners met kritiek op de coalitie en vooral op het gedogende PVV. „Dit kabinet staat voor alles waar ik tegen ben.”

In de Utrechtse wijk Tuinwijk spelen kinderen aan het eind van de middag op een pleintje, jonge ouders halen hun kinderen op bij de kinderopvang met hun auto of (bak)fiets. Er wonen veel hoogopgeleide, jonge ouders. Hier stemde men overwegend GroenLinks, PvdA en D66 – zoals een grote meerderheid in de studentenstad. Een aantal stemde VVD in Tuinwijk. Aanhangers van het CDA of de PVV zijn hier schaars.

„Dit kabinet staat voor alles waar ik tegen ben”, vertelt Pepijn Zurburg, die op de PvdA stemde. „Ik ben vooral fan van Mei Li Vos [oud-Kamerlid]. Maar ja, die heeft het niet gehaald.” Volgens hem zal er de komende vier jaar veel geld gaan „naar de verkeerde dingen”, zoals de aanleg van meer snelwegen.

Veel inwoners noemen het niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek als pluspunt. Maar dat weegt niet op tegen verhoogde ziektekosten en een duurdere kinderopvang. „Ze willen dat er meer vrouwen gaan werken. Dat gaat op deze manier natuurlijk niet lukken”, denkt Zurburg. Waarom bijna niemand hier op de PVV heeft gestemd? „Kijk om je heen. Het zijn allemaal witte tweeverdieners met twee kinderen en een Volvo voor de deur”.

„Er zijn hier de laatste tijd wel erg veel inbraken”, vertelt Nikkie de Bruyn. Ze stemde VVD, ze is geen fan van de PVV. „Misschien kunnen hoger opgeleiden toch wat verder kijken dan alleen de korte termijn, en kiezen ze hier daarom voor andere oplossingen dan die van de PVV.”

Buurtgenote Margo Schroevers stemde GroenLinks. Ze maakt zich zorgen over de verrechtsing van het land en verwacht dat ze zich gaat storen aan een intoleranter klimaat, vooral ten opzichte van allochtonen. „En er zal wel meer blauw op straat komen. Maar veel aandacht voor het milieu is er niet. Dat vind ik erg.”

Even verderop staan een aantal hoge studentenflats omringd door tientallen felgekleurde fietsen. Julien Engelsman, net begonnen aan zijn studie, voelt ook weinig voor een kabinet van VVD, CDA met gedoogsteun van de PVV. „Ik ben vooral tegen Wilders. De toon tegen buitenlanders is niet goed. Een hele groep kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de fouten van maar een klein aantal mensen. Het zorgt voor verdeeldheid, denk ik. Dat is goed voor de politiek, maar slecht voor het land.”

Engelsman vreest voor zijn studiebeurs, die volgens de regeringsplannen met een jaar zal worden ingekort. „Ik hoop dat ik tegen het eind van mijn studie een goed baantje kan vinden, zodat ik niet hoef te lenen.” Hij betwijfelt of het kabinet het lang uithoudt. „Met al dat verzet binnen het CDA is het natuurlijk niet heel erg stabiel te noemen.”

Enno Maessen, ook student en woonachtig in Tuinwijk, vindt de belangrijke positie van Wilders moeilijk uit te leggen in het buitenland. Hij gaat graag op reis, bijvoorbeeld naar Turkije.

Maessen: „Wilders noemt de Turkse premier Erdogan een total freak. Hij kan het gezicht van de regering bepalen, maar hoeft daarvoor geen enkele verantwoording af te leggen. Ik denk dat we een erg goede minister van Buitenlandse Zaken nodig hebben om dat goed te praten.”