Het is goed zoals je bent

Pietepaf het circushondje - Tekst: Dorothy Kunhardt, bewerkt door Annie M.G. Schmidt, illustraties: J.P. Miller
Pietepaf het circushondje - Tekst: Dorothy Kunhardt, bewerkt door Annie M.G. Schmidt, illustraties: J.P. Miller

Pietepaf het circushondje

Tekst: Dorothy Kunhardt, bewerkt door Annie M.G. Schmidt, illustratie: J.P. Miller.Gouden Boekje (1961)

Joke Linders: „Pietepaf is zo’n aandoenlijk hondje en die circuswereld, dat was een wereld waar ik helemaal niets van wist. En dan dat verhaal erbij: het hondje is eigenlijk sneu. Het hondje is te klein en is daardoor een bezienswaardigheid, maar dan gaat hij groeien en is niet meer geschikt voor het circus. Totdat hij dusdanig groot is dat hij weer mag blijven. De levensles ervan sprak me aan: uiteindelijk is het goed zoals je bent. Ik heb het verhaal vroeger aan mijn zusje voorgelezen en lees het nu ook aan mijn kleinkinderen voor. Het spreekt ze nog steeds aan. Nu zijn de prentenboeken vaak bijna esthetische objecten. Die gouden boekjes waren de eerste die met overtuiging in kleur werden uitgegeven.”

Joke Linders promoveerde op het werk van Annie M.G. Schmidt en was Gouden Boekjesredacteur bij De Bezige Bij.