Helft minder kantoren en woningen in Amsterdam

Amsterdam bouwt bijna de helft minder woningen en kantoren dan gepland. In de stad komen tot 2019 ongeveer 36.000 in plaats van 66.000 woningen. Van de geraamde 1,8 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte wordt iets meer dan een miljoen gerealiseerd.

Hiermee hoopt Amsterdam de tegenvallende grondopbrengsten op te vangen. „Die daling van de inkomsten uit de grond is structureel”, zegt wethouder Maarten van Poelgeest (ruimtelijke ordening, GroenLinks): „De kip met de gouden eieren is er niet meer.”

Amsterdam heeft jarenlang geprofiteerd van de aanleg van grootschalige kantoorparken. De verkoop van bouwgrond spekte het Vereveningsfonds, waaruit tal van andere bouwprojecten werden betaald. Bouwen in een stad is namelijk heel duur.

Doordat de vraag naar kantoren niet blijft stijgen, komt er jaarlijks 700 miljoen euro minder in het fonds, terwijl Amsterdam nog eens 200 miljoen reserveert voor tegenvallers. Amsterdam heeft daarom na een bouwstop in de zomer alle bouwprojecten gewogen op de noodzaak en de kosten. Zo wordt de wijk IJburg 2 alleen stukje bij beetje aangelegd.

Het afslanken en stoppen van projecten levert ruim een half miljard euro op. De overige 370 miljoen moet onder meer worden bespaard door het aantal goedkope huurwoningen te verminderen en de aanleg van de riolering te betalen uit een hogere heffing.