Geïsoleerd met ijsberen

De overwintering op Nova Zembla. Schoolplaat van J. Isings
De overwintering op Nova Zembla. Schoolplaat van J. Isings

De overwintering op Nova Zembla.

Schoolplaat van J. Isings

Ab Klink: „Het is eigenlijk meer een plaat die me altijd is bijgebleven, dan een kinderboek. De plaat De overwintering op Nova Zembla appelleerde toen ik een jaar of 9 was aan mijn gevoel voor avontuur. De verhalen eromheen vond ik schitterend: de route langs Rusland, ijsberen, kou, de mannen die zeewater dronken en daaraan overleden en de geïsoleerde positie van die mannen. En dat dan toch een paar mannen het overleefden. Ik las in die tijd veel over avonturen van ontdekkingsreizigers uit de 16de en 17de eeuw, de boeken van K. Norel, Stuurman Aart bijvoorbeeld. Je kreeg dan een soort sfeerbeeld mee van landen die ik niet kende. Ik heb wel geprobeerd om mijn kinderen De scheepsjongens van Bontekoe te laten lezen. De film vonden ze wel mooi, maar ze lezen toch liever de boeken van Carry Slee.”

Ab Klink is demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vandaag begint de Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is beeldtaal. Daarom hebben Toef Jaeger en Ivo Buigues Nieuwenhuizen tien mensen gevraagd naar hun favoriete kinderboekillustratie. Door de hele krant vind je hun verhalen, en op pagina 24 en 25 staat een stuk over de Kinderboekenweek.