(G)een pover maal

Voor veel mensen zal de broekriem de komende maanden flink moeten worden aangehaald. Wie wil bezuinigingen op de boodschappen zal het biologische vlees en de dure vis – af en toe – moeten laten staan. Wat zetten we dan op tafel? Ik dacht direct aan de eenvoudige pasta die ik vorig jaar op vakantie maakte. Rond ons huurhuis op Sicilië groeide overal wilde venkel. Ik verwarmde het kruid heel even in olijfolie, met wat knoflook, zout en peper en roerde het daarna door de spaghetti. Uiterst simpel en goedkoop, maar o zo lekker. Maar goed; dat is natuurlijk echt zo’n vakantiegerecht dat spectaculair goed smaakt omdat je je de ingrediënten onder je neus vandaan plukt en ze opeet terwijl de zon op je gezicht schijnt.

Ik zocht inspiratie voor een wat herfstiger maal bij de cucina povera, de ‘arme’ Italiaanse plattelandskeuken en stuitte al gauw op polenta. Tot nu toe ben ik altijd met een grote boog om deze maïsmeelpap heen gewandeld, want zo’n zachte, nattige klieder op je bord, daar wordt een mens niet vrolijk van.

Maar in een restaurant at ik kortgeleden een stukje stevige, gegrilde polenta en dat vond ik wél erg lekker. Hoog tijd om eens wat te gaan experimenteren met deze nederige en betaalbare maaltijdbasis.

500 gram polentameel (type: Bramata)

1 1/2 eetlepel zout

1/2 theelepel chilivlokken

1 theelepel gedroogde rozemarijn

50 gram geraspte Parmezaanse kaas

olijfolie

gegrilde groenten

sla

Polenta koken is niet moeilijk, maar wel tamelijk intensief, is mijn conclusie. Ik heb me letterlijk een blaar geroerd. Volgende keer kies ik voor de snelkookversie.

Breng 2 liter water aan de kook met het zout, de rozemarijn en de chilivlokken. Zet als het water kookt het vuur zachter en giet, terwijl u goed roert, heel beheerst en gelijkmatig het maïsmeel erbij, zodat er geen klontjes ontstaan. Blijf roeren tot de polenta gaar is, dat duurt zo’n 40 minuten. Meng er, nadat u de pan van het vuur heeft gehaald, de kaas en flink wat gemalen peper door. Leg 2 grote snijplanken bedekt met bakpapier klaar, stort de massa daarop en spreid de polenta uit met een mes tot je een dikte van ongeveer 1 cm hebt. Laat afkoelen en daarna opstijven in de koelkast. Snij of steek mooie vormpjes uit de polenta en grill die met wat olijfolie in een grillpan. De aldus verkregen taartjes kunt u beleggen met lekkere hammen en tapenades en serveren als (borrel)hapje.

Grill voor een voor- of hoofdgerecht een wat groter stukje polenta. Leg hier wat pittige, aangemaakte sla op en drapeer daaroverheen wat gegrilde groente (en/of een restje paddenstoelen als u dat nog heeft liggen). Geef er eventueel nog wat lamsworstjes en brood bij voor een eenvoudige, voedzame en in het geheel niet povere maaltijd.

Roos Ouwehand

Bekijk alle recepten op nrcnext.nl/koken

Vanaf nu elke dag een andere auteur. maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg en op vrijdag afwisselend Joël Broekaert en Elsje Jorritsma.