Frankrijk houdt 12 personen aan om terreur

De Franse politie heeft gisteren twaalf personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux hingen de arrestaties samen met de verhoogde waakzaamheid voor terroristische aanslagen in West-Europa. Vorige week werd bekend dat Westerse inlichtingendiensten rekening houden met grootscheepse terreuraanslagen op doelen in Europa naar het model van de bloedige aanvallen in het centrum van de Indiase stad Mumbai in 2008.

De arrestaties betroffen twee verschillende zaken. Een groep van negen radicale moslims werd aangehouden in de Zuid-Franse havenstad Marseille en omliggende gemeentes. De politie nam onder meer vuurwapens in beslag maar ze verstrekte geen verdere bijzonderheden over hun activiteiten. Twee anderen werden ook gearresteerd in Marseille en een in Bordeaux. Zij worden verdacht van contacten met een Fransman, die vorige week in Napels werd aangehouden op verdenking van het rekruteren van strijders voor de oorlog in Afghanistan.

Intussen hebben de Franse autoriteiten burgers die naar Groot-Brittannië reizen gisteren gewaarschuwd extra waakzaam te zijn in verband met mogelijke terroristische aanslagen. Ze wezen erop dat de Britse regering zelf de kans op een aanslag in eigen land ,,zeer waarschijnlijk” achtte. Eerder hadden hun Britse collega’s hetzelfde gedaan voor Britse reizigers naar Frankrijk en Duitsland.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zei vanmorgen echter dat hij niet over aanwijzingen beschikte dat er aanslagen op handen waren. ,,Niemand moet eraan twijfelen dat Duitsland een doel voor terroristen is maar anderzijds zijn we ons niet bewust van concrete, onmiddellijke aanvalsplannen”, aldus de minister voor de radio.

De Maizière zei niet te kunnen bevestigen dat er maandag vijf tot acht Duitse islamitische radicalen waren gedood bij een Amerkaanse raketaanval in het noorden van Waziristan, een van de tribale gebieden in het noordwesten van Pakistan. Hij sloot echter niet uit dat de berichten klopten.

Ook een Britse radicale moslim zou bij de aanval van maandag zijn omgekomen. Het BBC-programma Newsnight berichtte dat de man een cel van het terreurnetwerk Al-Qaeda had moeten leiden.

De Pakistaanse ambassadeur in Washington, Hussein Haqqani, zei gisteren dat zijn land er alles aan doet om in samenwerking met Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten nieuwe terroristische aanslagen te verijdelen.

Bronnen bij inlichtingendiensten zeiden dat de informatie over nieuwe aanslagen afkomstig was van een Duitser, die in juli in Afghanistan was aangehouden. (Reuters, AP, BBC)