Eigenaar Boston Red Sox koopt Liverpool

Na lang wachten heeft Liverpool een nieuwe eigenaar gevonden. Vandaag maakte de leiding van The Reds vandaag bekend dat New England Sports Ventures de voetbalclub heeft gekocht. Het Amerikaanse bedrijf, vaak afgekort tot NESV, is ook eigenaar van honkbalteam Boston Red Sox.

„We hebben het lange en zware verkoopproces eindelijk beëindigd”, zei voorzitter Martin Broughton. „NESV is de meest geschikte partner. Hun filosofie draait om winnen.” Overwinningen kan Liverpool wel gebruiken. De ploeg van Dirk Kuijt en Ryan Babel staat na zeven wedstrijden achttiende in de twintig ploegen tellende Premier League. Liverpool speelde vorige week nog met 0-0 gelijk tegen FC Utrecht in de Europa League.

Liverpool stond al sinds april te koop. De voormalige eigenaren Tom Hicks en George Gillett kregen veel kritiek omdat ze de verkoop zouden dwarsbomen. Dat kwam de Amerikanen op felle protesten van de fans van FC Liverpool te staan. Afgelopen weekeinde voerden aanhangers van de club nog actie op Anfield Road in aanloop naar het verloren competitieduel met Blackpool.

Hicks en Gillett kochten de club in 2007 voor ruim 250 miljoen euro. Onder hun bewind is de schuld van Liverpool hoger geworden dan het aankoopbedrag. De club heeft een tekort van meer dan 270 miljoen euro. Het binnenhalen van een nieuwe eigenaar komt net op tijd voor Liverpool. De grootste schuldeiser, Royal Bank of Scotland, had de deadline voor herfinanciering op 15 oktober gesteld.

Zeker acht Engelse topclubs zijn inmiddels in buitenlandse handen. Supporters zien inmiddels ook de keerzijde van de verkoop van ‘hun’ club aan zakenlieden. De harde kern van de aanhang van Manchester United probeert al geruime tijd een miljard pond (1,22 miljard euro) bijeen te schrapen om eigenaar Malcolm Glazer, een Amerikaanse sportinvesteerder, uit te kopen. De fans willen dat The Red Devils weer hun club wordt, niet de melkkoe van een buitenlander.

In Nederland is slechts één buitenlander eigenaar van een club in het betaald voetbal: de Georgiër Merab Jordania nam onlangs Vitesse over.