Een dagje in een luxe kuuroord

Eat Pray Love. Regie: Ryan Murphy. Met: Julia Roberts, Billy Crudup, James Franco, Javier Bardem. In: 78 bioscopen. **

Het is helemaal niet erg dat Eat Pray Love als film niet zoveel voorstelt, want voor de mensen die wegliepen met het waargebeurde zingevings- annex zelfhulpboek van Elizabeth Gilbert biedt hij waarschijnlijk precies genoeg herkenning. Het is een rijk geïllustreerd sprookje over een nogal neurotische New Yorkse reisjournaliste die na een mislukt huwelijk via Italië (eten), India (bidden) en Indonesië (beminnen) tot zichzelf komt. En zoals dat hoort in sprookjes, een prins op de koop toe krijgt.

Als boek beschreef Eat Pray Love vooral Gilberts spirituele reis. Ze is tamelijk serieus over haar yoga, meditatie en goeroe, maar af en toe sluipt er verkwikkende zelfspot in. En dat is nou net iets wat zich lastig in een film laat vertalen. Dus voert ‘EPL de film’ ons vakkundig, maar met groot pathos door het kookboekenjargon van de Italiaanse voedselporno (die orgastische artisjokken, die kaasslierten, die ijsjes!) en National Geographic-reisfotografie van Indiase tempels in de mist en Indonesische rijstvelden bij zonsondergang.

Hoe diepongelukkig de echte Gilbert ook was met haar materialistische schijnwerkelijkheid van perfect huwelijk, baan en appartement, als film wordt het een New Yorks luxeprobleem. Een verhaal zonder dramatische obstakels of karakterontwikkeling, een dagje in een luxe kuuroord. Gilbert was een prille dertiger toen ze haar existentiële crisis kreeg. Door haar in de film te laten spelen door de rijpere Julia Roberts krijgt haar queeste iets meer substantie.