Donner verwart Jezus met de apostel Paulus

Demissionair minister Donner citeerde de apostel Paulus ter verdediging van zijn steun aan het akkoord met de PVV (NRC Handelsblad, 4 oktober): „Niet wat de mond ingaat maakt de mens onrein, maar wat de mond uitgaat.” Deze uitspraak is echter niet van de apostel Paulus, maar van Jezus (in Matteüs 15:11 e.v.) in reactie op vragen van schriftgeleerden waarom hij zich niet aan de Joodse spijswetten houdt. Hij geeft hier nog de volgende uitleg bij: „Zien jullie dan niet in dat alles wat de mond ingaat in de maag terechtkomt en in de beerput weer verdwijnt? [18] Wat daarentegen de mond uitgaat komt uit het hart, en die dingen maken een mens onrein. [19] Want uit het hart komen boze gedachten, moord, overspel, ontucht, diefstal, valse getuigenissen en laster. [20] Dat maakt een mens onrein, niet eten met ongewassen handen.”

Wicher J. Slagter

Den Haag