Donner haalt Jezus aan, niet Paulus

opinext@nrc.nl

In nrc.next van 4 oktober wordt demissionair minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) aangehaald die de apostel Paulus citeert ter verdediging van zijn steun aan het akkoord met de PVV: „Niet wat de mond ingaat, maakt de mens onrein, maar wat de mond uitgaat.” Deze uitspraak is echter niet van de apostel Paulus, maar van Jezus (in Matteus 15.11 e.v.) in reactie op vragen van schriftgeleerden waarom hij zich niet aan de Joodse spijswetten houdt. Hij geeft hier nog de volgende uitleg bij: „Zien jullie dan niet in dat alles wat de mond ingaat in de maag terechtkomt en in de beerput weer verdwijnt? [18] Wat daarentegen de mond uitgaat komt uit het hart, en die dingen maken een mens onrein. [19] Want uit het hart komen boze gedachten, moord, overspel, ontucht, diefstal, valse getuigenissen en laster. [20] Dat maakt een mens onrein, niet eten met ongewassen handen.”

Wicher J. Slagter

Den Haag