De moraal is dat het zielig is

Het huisje dat verhuisde - tekst en illustraties: Virginia Lee Burton
Het huisje dat verhuisde - tekst en illustraties: Virginia Lee Burton

Het huisje dat verhuisde

Tekst en illustraties: Virginia Lee Burton. Oorspronkelijke titel: The Little House. Verschenen in 1942, in 2006 heruitgegeven door Lemniscaat.

Heleen Mees: „Toen ik klein was bekeek ik het boekje Het huisje dat verhuisde heel erg vaak. Het gaat over een huisje dat eerst alleen staat en heel tevreden is, maar dan wordt er een hele stad omheen gebouwd. Er komt allemaal industriegebied omheen, er komen huizen en flats bij, etcetera. Die heuvel waar dat huisje op stond, wordt kortom helemaal volgebouwd.

„De moraal van het verhaal is dat het erg zielig is voor dat huisje, maar ik heb dat nooit begrepen. Het leek me juist wel fijn voor dat huisje dat zo alleen stond. Ik denk ook dat mijn voorliefde voor de stad daaruit is voortgekomen. Het uitzicht dat ik hier in New York heb is vergelijkbaar met die hele stad die om dat huisje heen gebouwd werd. Misschien ben ik door dit boekje wel in New York terechtgekomen. Nog steeds vind ik het een geweldig boekje. Ik heb het een paar keer aan mijn nichtjes cadeau gedaan. En die vinden het ook helemaal niet zielig.”

Heleen Mees is econoom, jurist, columnist en initiatiefneemster van Women on Top.