De herinnering verbrandt niet

Hastings. Helen Foster schrijft op de Facebookpagina Save Hastings Pier: "Ik kan niet geloven dat ik dit weekend het onsterfelijke verlangen heb genegeerd om de pier nog een laatste keer te bezoeken." En velen delen haar verdriet, zo is te lezen op de pagina. De historische pier van Hastings, gelegen aan de kust in het zuidoosten van Engeland, brandde in de nacht van maandag op dinsdag nagenoeg helemaal af. De brand is waarschijnlijk aangestoken. In 2008 brandde er aan de andere kant van Engeland, aan de westkust bij Bristol, ook al een historische pier af. Die 'Grand Pier' is hersteld en wordt binnenkort heropend. Het sentiment voor de Hastings Pier is vergelijkbaar met wat de Nederlanders hebben met Scheveningen. Een uitje naar de kust ging ook in Engeland steevast gepaard met een bezoekje aan de pier. De Scheveningse werd in 1943 trouwens ook helemaal in as gelegd, om in 1959 iets noordelijker weer te herrijzen. In de concertzaal op de pier in Hastings traden grootheden als Jimi Hendrix, Pink Floyd en The Rolling Stones op. Die zaal is door de brand helemaal verwoest. Ook daar zullen vanaf nu slechts de herinneringen resten. Het wrange aan dit verhaal is dat er vergevorderde plannen waren om de vervallen pier, geopend in 1872, in oude glorie te herstellen. De vlag met de leus 'You can save me!' op de foto doelde op een inzamelingsactie om de pier te renoveren. Maar wellicht is de hoop op betere tijden voor de oude pier nog niet helemaal vervlogen. Op hpwrt.co.uk, de website van Hastings Pier, is te lezen dat momenteel de precieze schade wordt onderzocht. Om vervolgens misschien over te gaan tot restauratiewerkzaamheden. Hastings Pier in Hastings, southern England smolders after a fire early Tuesday Oct. 5, 2010. Two people were arrested on suspicion of arson after the Victorian pier was severely damaged by fire. The blaze destroyed 95 percent of Hastings pier. (AP Photo/Gareth FullerPA Wire) ** UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE **
Hastings. Helen Foster schrijft op de Facebookpagina Save Hastings Pier: "Ik kan niet geloven dat ik dit weekend het onsterfelijke verlangen heb genegeerd om de pier nog een laatste keer te bezoeken." En velen delen haar verdriet, zo is te lezen op de pagina. De historische pier van Hastings, gelegen aan de kust in het zuidoosten van Engeland, brandde in de nacht van maandag op dinsdag nagenoeg helemaal af. De brand is waarschijnlijk aangestoken. In 2008 brandde er aan de andere kant van Engeland, aan de westkust bij Bristol, ook al een historische pier af. Die 'Grand Pier' is hersteld en wordt binnenkort heropend. Het sentiment voor de Hastings Pier is vergelijkbaar met wat de Nederlanders hebben met Scheveningen. Een uitje naar de kust ging ook in Engeland steevast gepaard met een bezoekje aan de pier. De Scheveningse werd in 1943 trouwens ook helemaal in as gelegd, om in 1959 iets noordelijker weer te herrijzen. In de concertzaal op de pier in Hastings traden grootheden als Jimi Hendrix, Pink Floyd en The Rolling Stones op. Die zaal is door de brand helemaal verwoest. Ook daar zullen vanaf nu slechts de herinneringen resten. Het wrange aan dit verhaal is dat er vergevorderde plannen waren om de vervallen pier, geopend in 1872, in oude glorie te herstellen. De vlag met de leus 'You can save me!' op de foto doelde op een inzamelingsactie om de pier te renoveren. Maar wellicht is de hoop op betere tijden voor de oude pier nog niet helemaal vervlogen. Op hpwrt.co.uk, de website van Hastings Pier, is te lezen dat momenteel de precieze schade wordt onderzocht. Om vervolgens misschien over te gaan tot restauratiewerkzaamheden. Hastings Pier in Hastings, southern England smolders after a fire early Tuesday Oct. 5, 2010. Two people were arrested on suspicion of arson after the Victorian pier was severely damaged by fire. The blaze destroyed 95 percent of Hastings pier. (AP Photo/Gareth FullerPA Wire) ** UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE ** AP

Helen Foster schrijft op de Facebookpagina Save Hastings Pier: „Ik kan niet geloven dat ik dit weekend het onsterfelijke verlangen heb genegeerd om de pier nog een laatste keer te bezoeken.”

En velen delen haar verdriet, zo is te lezen op de pagina. De historische pier van Hastings, gelegen aan de kust in het zuidoosten van Engeland, brandde in de nacht van maandag op dinsdag nagenoeg helemaal af. De brand is waarschijnlijk aangestoken.

In 2008 brandde er aan de andere kant van Engeland, aan de westkust bij Bristol, ook al een historische pier af. Die ‘Grand Pier’ is hersteld en wordt binnenkort heropend.

Het sentiment voor de Hastings Pier is vergelijkbaar met wat de Nederlanders hebben met Scheveningen. Een uitje naar de kust ging ook in Engeland vaak steevast gepaard met een bezoekje aan de pier. De Scheveningse werd in 1943 trouwens ook helemaal in de as gelegd, om in 1959 iets noordelijker weer te herrijzen.

In de concertzaal op de pier in Hastings traden grootheden als Jimi Hendrix, Pink Floyd en The Rolling Stones op. Die zaal is door de brand helemaal verwoest. Ook daar zullen vanaf nu slechts de herinneringen resten.

Het wrange aan dit verhaal is dat er vergevorderde plannen waren om de vervallen pier, geopend in 1872, in oude glorie te herstellen. De vlag met de leus ‘You can save me!’ op de foto doelde op een inzamelingsactie om de pier te renoveren.

Maar wellicht is de hoop op betere tijden voor de oude pier nog niet helemaal vervlogen. Op hpwrt.co.uk, de website van Hastings Pier, is te lezen dat momenteel de precieze schade wordt onderzocht. Om vervolgens misschien over te gaan tot restauratiewerkzaamheden.