De dokter heeft het wel gehad

Morgen demonstreren vrijgevestigde specialisten tegen het verlies van hun zelfstandigheid. Ze zijn alle bemoeizucht beu.

delft uroloog dr groenendijk foto rien zilvold
delft uroloog dr groenendijk foto rien zilvold

De Haagse rechtbank heeft vandaag alle eisen afgewezen die de medisch specialisten vorige week in een kort geding stelden. De vordering is „te prematuur”. Dus voorlopig mag minister Klink (Volksgezondheid, CDA) specialisten dwingen hun bedrijfjes in ziekenhuizen, maatschappen, te ontbinden. Ze moeten 1 januari 2012 in loondienst, net als hun collega’s van academische ziekenhuizen.

Het vonnis is de zoveelste tegenslag voor de pakweg 8.000 vrijgevestigde specialisten, hoewel ze nu een bodemprocedure aanspannen. Dit jaar werden hun tarieven gekort met zo’n 20 procent. In toenemende mate zien ze dat anderen zich bemoeien met hun vak – politiek, zorgverzekeraars, ziekenhuisbestuurders en zorgautoriteit. „Terwijl wíj de professionals zijn”, zegt Pieter Groenendijk, uroloog van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft.

Morgen voeren de vrije specialisten actie. In alle ziekenhuizen waar ze werken, draaien ze weekenddiensten: operaties en consulten zijn afgezegd. Alleen urgente behandelingen gaan door.