Congo: rebel gepakt na massaverkrachtingen

Militairen van de VN-vredesmissie en het Congolese regeringsleger hebben gisteren een rebellenleider gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de recente massaverkrachtingen in Oost-Congo. De rebel, die bekendstaat als luitenant-kolonel Mayele van de occulte groepering Mai Mai, werd gepakt tijdens een gezamenlijke operatie in de provincie Noord-Kivu. Mayele is overgebracht naar een militaire rechtbank in Goma, de hoofdstad van Noord-Kivu.

Ten minste 303 vrouwen, mannen en kinderen werden volgens de VN tussen 30 juli en 2 augustus verkracht bij een aanval van circa tweehonderd rebellen op vijf dorpen in Oost-Congo. Behalve de Mai Mai deden ook rebellen van de FDLR, een militie van extremistische Hutu’s, mee aan het seksuele geweld. De afdeling vredeshandhaving van de VN erkende naderhand dat de vredesmissie in Congo – met 20.000 blauwhelmen de grootste ter wereld – in gebreke was gebleven. Het duurde dagen voordat de eerste vredessoldaten de getroffen dorpen bereikten, ook al bevonden zich Indiase blauwhelmen op een basis slechts twintig kilometer verderop.

Volgens de VN kon de rebel Mayele worden gearresteerd omdat hij werd aangegeven door de hoogste leider van zijn groepering, die bekendstaat onder de naam Cheka. Het is onbekend waarom Cheka zijn adjudant heeft aangegeven.

Oost-Congo heeft een reputatie van seksueel geweld. Verkrachting wordt er door verschillende gewapende groeperingen ingezet als oorlogswapen. (AP, BBC)