Buitenlandse inbreng redt volleybalploeg

Bij de nieuwe volleybalsters van TVC Amstelveen zitten twee Amerikanen en een Servische; het voortbestaan van de landskampioen is op de valreep gered.

De leegloop van volleybalsters bij landskampioen TVC Amstelveen had na één jaar bijna het einde betekend van de fusieclub. Op de valreep scharrelde topsportmanager Hergen Epema een A League-waardige selectie bij elkaar. De werkvergunning van drie buitenlandse speelsters was amper binnen of afgelopen weekeinde werd in Apeldoorn al een prijs gewonnen: de Super Cup.

Top Volleybal Combinatie Amstelveen, een samenvoeging van de zieltogende Amstelveense volleybalclubs Martinus en AMVJ, won het afgelopen seizoen bij het vrouwenvolleybal alles wat er te winnen viel; naast de Super Cup de beker en de landstitel. Het was een jaar van groot machtsvertoon. De mix van jong talent en ervaren speelsters moest het topvolleybal in Amstelveen voor jaren kunnen waarborgen.

Maar voor het nieuwe seizoen hield de Amerikaanse coach Chris Gonzalez nauwelijks speelsters over. De ervaren Monique Wismeijer stopte, Floortje Meijners koos voor een avontuur in Italië en talenten als Laura Dijkema, Robin de Kruijf en Maret Grothues verkozen trainen bij het Nederlands team boven het spelen in de competitie. De selectie bestond nog uit welgeteld drie speelsters. Nadat er te weinig Nederlandse speelsters bereid bleken naar Amstelveen te komen, verlegde Gonzalez zijn blik naar de Verenigde Staten. Gonzalez: „Het maakt mij niet veel uit of ik met de oude of een nieuwe groep aan de slag moest. De insteek blijft hetzelfde: ik wil volleybalsters die voor elke bal vechten. Toen ik hoorde dat we dringend speelsters nodig hadden ben ik zelf op zoek gegaan.”

Ondanks het faillissement van VC Weert – de tegenstander in de finale van het landskampioenschap – lukte het TVC niet speelsters uit Limburg naar Amstelveen te halen. Wel kwam spelverdeler Judith Blansjaar van Alterno, evenals drie vrouwen van het opgedoekte talententeam HAN Volley, onder wie libero Kirsten Knip. Vanuit Arizona, waar Gonzalez een volleybalschool bezit, haalde de coach de Dominique Lamb (24), Brooke Buringrud (22), en de Servische Mirjana Djuric (24). De coach: „Dominique en Brooke heb ik zelf gecoacht bij het collegeteam van de Arizona Wildcats. Mirjana herinnerde ik me nog als tegenstander van vier jaar geleden. Toen ik hen vroeg, wilden ze maar al te graag naar Nederland komen.”

De 1,88 meter lange Lamb had geen seconde getwijfeld toen ze het aanbod van haar oud-coach hoorde. „Toevallig had ik het er met Chris al eens over gehad om in Europa aan de slag te gaan. Hier kan ik langdurig spelen. In de VS is je sportcarrière ten einde zodra je je collegediploma hebt ontvangen. Maar ik ben pas 24 en wil, waar het maar mogelijk is, graag volleyballen. Dan is Nederland ideaal. We kunnen hier vijf keer per week trainen, zonder ons op school te hoeven concentreren. Dat komt ons spel alleen maar ten goede.”

Tijdens de wedstrijd om de Super Cup, die TVC Amstelveen met 3-1 (25-21, 11-25, 25-17 en 25-15) won van Alterno, kwam alleen hoofdblokkeerder Lamb regelmatig binnen de lijnen. Passer/loper Buringrud mocht in de tweede set even meedoen en diagonaalspeler Djuric zat de hele wedstrijd op de bank. Maar volgens Gonzalez hoeven zijn imports niet lang te wachten op speeltijd. „Ze moeten alleen bekend raken met het systeem dat ik speel. We zijn, mede doordat het Nederlands team wedstrijden moest spelen, pas zes dagen met de hele groep bij elkaar. Als iedereen bekend is met het systeem zoals ik dat voor ogen heb, zullen deze drie een perfecte aanvulling zijn op de rest van de ploeg.”

Om aan te tonen dat de speelsters wel degelijk iets kunnen, laat Gonzalez de statistieken van Lamb zien. Zij maakte veertien punten en sloeg niet één bal buiten de lijnen. „Kijk, dat zijn nog eens cijfers. Zoveel speelsters van dit kaliber lopen er echt niet in Nederland rond. Als we zorgen dat onze passing wat beter wordt en iedereen weet wat zijn taak is, doen wij weer gewoon mee voor de titel.”