Beleggers: bod op Crucell is te laag

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) heeft vandaag een officieel bod uitgebracht op het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell. Beleggers vinden het bod te laag. Dat maakt een snelle overname van Crucell onzeker.

J&J biedt 24,75 euro per aandeel, evenveel als het indicatieve bod van half september. Het brengt de totale overnamesom op circa 1,75 miljard euro. Beleggers morden al langer dat de premie van bijna 60 procent op de beurskoers van half september onvoldoende is.

Johnson & Johnson zal het bod gestand doen als het tenminste 95 procent van de aandelen kan bemachtigen. De Amerikanen hebben al 17,9 procent van de aandelen van Crucell in bezit. Ook bestuurders en (oud-)commissarissen van Crucell bezitten aandelen die zij willen aanmelden. Maar het zal moeite kosten de andere aandeelhouders te overtuigen.

De belangrijkste aandeelhouder na J&J zelf, de Van Herk Groep, heeft zich ingegraven door zijn belang in Crucell te vergroten boven 10 procent. Gert Jan van der Baan, directeur van de Van Herk Groep, ging niet in op herhaalde telefonische verzoeken om commentaar. Eerder liet hij wel via andere media weten het bod „te vroeg” en „te laag” te vinden.

De derde grote aandeelhouder, Delta Lloyd Asset Management met een belang van ruim 4 procent, gaat niet direct in op het bod. Het wil eerst „constructieve gesprekken” voeren met Crucell, zegt Jack Jonk van Delta Lloyd. Het bod betekent „een dikke winst” voor Delta Lloyd die als langetermijnaandeelhouder in Crucell zit, maar de vraag is of de geboden prijs redelijk is. „Strategisch gezien staan wij wel achter de deal”, zegt Jonk. „Elk succesvol biotechnologiebedrijf wordt op een gegeven moment overgenomen.”

Als J&J slechts 80 procent van de aandelen kan bemachtigen wil het concern een zogeheten uitrookprocedure starten om ook de rest in handen te krijgen, maar dan eist het bedrijf wel extra belastingvoordelen. J&J hoopt de overname begin 2011 af te ronden.