Adviesbranche zoekt weer meer personeel

De grote adviesbureaus zijn weer hard op zoek naar nieuwe personeel. Accountants- en adviesorganisatie Deloitte heeft op dit moment duizend vacatures voor de Nederlandse vestigingen, op een totaal van 4.500 werknemers .

Adviesbureau KPMG zoekt voor de komende drie jaar achtduizend nieuwe medewerkers voor de vestigingen in Europa. In Nederland (waar ongeveer 3.500 mensen werken) gaat het om 450 nieuwe werknemers.

De adviesbranche leed de afgelopen jaren sterk onder de financiële crisis, maar ziet de vraag naar adviesdiensten nu weer aantrekken. Met een stijgende vraag naar personeel als gevolg.

„Het is heel druk”, zegt manager e-recruitment Roos van Vugt van Deloitte. „Je moet je voorstellen: duizend vacatures. Als ik dat aan vrienden vertel, geloven ze het amper.”

Deloitte nam nog geen anderhalf jaar geleden maatregelen om gedwongen ontslagen als gevolg van de crisis te voorkomen. Medewerkers werden bijvoorbeeld verplicht om op eigen kosten tien extra verlofdagen op te nemen. „Nu ziet het er compleet anders uit”, zegt Van Vugt. „We moeten er heel hard aan trekken om aan de vraag te voldoen.” Het bedrijf werft de komende tijd met name jonge, pas afgestudeerden. Van Vugt: „Zij vormen ongeveer 70 procent van onze vacatures. Voor de overige 30 procent zijn we op zoek naar meer ervaren mensen.”

Ook voor PricewaterhouseCoopers (4.900 werknemers in Nederland) lijkt het tij te keren, maar dat vertaalt zich nog niet onmiddellijk in een sterkere vraag naar personeel. „Wij werven altijd personeel, omdat we elk jaar te maken hebben met een uitstroom van 10 tot 15 procent”, zegt de woordvoerder. „Tijdens de economische crisis ging dat gewoon door. Sommige afdelingen hebben het juist heel druk in slechte tijden, andere kunnen het met minder mensen af.”

Het bedrijf nam het afgelopen jaar ongeveer 400 nieuwe werknemers aan. Ter vergelijking: in 2008 waren het er nog 900. „We zijn nog niet uit de crisis, maar zien wel dat sommige onderdelen, zoals ‘fusies en overnames’, weer aantrekken.”

Ook KPMG voelt de gevolgen van de crisis nog, meldt een woordvoerder. Maar „met het oog op de lange termijn”, gaat het bedrijf toch weer actief investeren in nieuw personeel. „We willen toptalent aantrekken en behouden.”