Zelfs een twist over lasagne wordt een glansnummer

theater Doek! door Kik Productions. Tournee t/m 5/1. inl. www.kik-productions.nl ****

„Als ze jou zouden vragen voor de rol van Godot, zou je dat dan doen?” vraagt de acteur aan de actrice. „Godot is een mannenrol!” antwoordt zij. En zo gaat het wel vaker in Doek!, een nieuw toneelstuk van Maria Goos waarin onnadrukkelijke grapjes het cement vormen tussen wrange waarheden en momenten van tederheid – zoals zo vaak in haar werk. Hier spelen Loes Luca en Peter Blok een stuk dat ing0ewikkelder klinkt dan het is. Ze zijn de rollen in de scène die ze repeteren, ze zijn de acteurs zelf en ook is er nog sprake van een actrice die de ander vervangt. Maar in de glasheldere regie van Aat Ceelen komt elke rolwisseling logisch uit de vorige voort. Bril op, bril af is vaak al voldoende.

Luca en Blok zijn twee ideale Goos-acteurs die de comedykant volledig uitbuiten en er tegelijk voor zorgen dat hun personages geloofwaardig blijven. Zelfs een twistgesprek over de uitspraak van het woord lasagne wordt zodoende een komisch glansnummer. Veel heeft Goos in dit stuk verder niet te vertellen, al laat ze de scènes uit het gerepeteerde stuk mooi weerspiegelen in wat die mensen in werkelijkheid hebben meegemaakt. Meer hoeft het soms niet te zijn: een zitbank, een tafeltje met wat drank en twee acteurs die precies weten hoe ze deze fleurige dialogen tot leven kunnen wekken.

Henk van Gelder