Vijandige overname van Genzyme dreigt

Het Franse farmaceutische concern Sanofi-Aventis slijpt de messen voor een vijandige overname van het Amerikaanse Genzyme, een van de grotere biotechbedrijven in de wereld. Gisteren richtte topman Chris Viehbacher zich direct tot beleggers om in te gaan op het bod van 18,5 miljard dollar (13,5 miljard euro, 69 dollar per aandeel) dat Sanofi eerder voorlegde aan de directie van Genzyme. Die wees het meteen van de hand. Aandeelhouders krijgen tot 10 december de tijd hun stukken aan te melden.

Topman Henri Termeer van Genzyme vindt het bod van Sanofi te laag, omdat het geen rekening houdt met het toekomstig potentieel van Genzyme. Het bedrijf heeft een lastige periode achter de rug waarin het geconfronteerd werd met productieproblemen van zijn belangrijkste product, Cerezyme, een geneesmiddel tegen de erfelijk ziekte van Gaucher. Maar volgens Termeer is herstel op komst.

Sanofi zegt dat het heeft gesproken met beleggers die „gefrustreerd” waren over de weigering van de Genzyme-top om in „constructieve discussies” met Sanofi te treden. Opgeteld zouden deze ontevreden beleggers meer dan de helft van de aandelen Genzyme vertegenwoordigen.

Viehbacher deed gisteren in een brief nog een ultieme poging Termeer te vermurwen. Genzyme reageerde met een oproep aan zijn aandeelhouders niet in te gaan op het vijandige bod.

Genzyme is meer waard dan Sanofi biedt: pagina 14