Uit de selectie, dat was de enige mogelijkheid

Nigel de Jong is opnieuw in opspraak: zondag brak hij door een tackle het been van een tegenstander. Alweer.

Met belangrijke interlands voor de boeg zag Van Marwijk maar één mogelijkheid.

Spain's Xabi Alonso (L) gets a boot in his chest by Netherlands' Nigel de Jong as they fight for the ball during their 2010 World Cup final soccer match at Soccer City stadium in Johannesburg July 11, 2010. REUTERS/David Gray (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP IMAGE OF THE DAY TOP PICTURE)
Spain's Xabi Alonso (L) gets a boot in his chest by Netherlands' Nigel de Jong as they fight for the ball during their 2010 World Cup final soccer match at Soccer City stadium in Johannesburg July 11, 2010. REUTERS/David Gray (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP IMAGE OF THE DAY TOP PICTURE) REUTERS

Mark van Bommel weet zeker dat Nigel de Jong terugkeert in het Nederlands elftal. „Nigel is en blijft één van ons”, zei de aanvoerder van Oranje gisteravond na een korte training in Katwijk. „We vinden dit allemaal heel vervelend. Ja, ik begrijp ook de bondscoach.”

De Jong werd gisteren door Bert van Marwijk uit de selectie van het Nederlands elftal gezet voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Moldavië (vrijdag in Chisinau) en Zweden (dinsdag 12 oktober in Amsterdam). De speler van Manchester City raakte in opspraak in de wedstrijd van zondagmiddag van zijn club tegen Newcastle United. Na een tackle van De Jong werd Newcastle-speler Hatem Ben Arfa met een zuurstofmasker van het veld gedragen. Scheidsrechter Martin Atkinson zag in de forse tackle geen overtreding. De 23-jarige Fransman heeft een gebroken linkerkuit- en -scheenbeen en moet maandenlang revalideren.

Het is niet het eerste incident waarbij De Jong is betrokken. De middenvelder van het Nederlands elftal brak in maart van dit jaar tijdens een vriendschappelijke interland tegen de Verenigde Staten het kuitbeen van Stuart Holden, speler van de Engelse club Bolton Wanderers. Tevens maakte De Jong, die in vijf jaar geen rode kaart heeft opgelopen, zware overtredingen in de oefenduels met Paraguay en Japan. Vervolgens kwam de middenvelder in de finale van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika in een kwaad daglicht te staan doordat hij de Spaanse middenvelder Xabi Alonso met een soort karatetrap tegen de borst schopte.

„Het is heel ongelukkig als je twee keer in een half jaar het been van een tegenstander breekt”, stelde Van Bommel. „Maar ik ken Nigel als een lieve jongen. Die wil niemand blesseren, maar wil wel alle duels winnen. Dat is zijn kracht. Hij verovert heel veel ballen. Mede dankzij Nigel hebben we de finale van het WK bereikt. Ik hoor mensen roepen dat hij een crimineel is. Wat een onzin.”

Van Bommel: „Ik weet precies wat Nigel nu doormaakt. Ik heb me ook een tijdje moeten verantwoorden voor hard spel. Ook ik wilde niemand blesseren. Ik ben wel over die kritiek gaan nadenken. Nigel moet zijn spel niet veranderen. We hebben hem nodig zoals hij is. Maar misschien moet hij af en toe net iets anders een duel in gaan. Maar dat blijft moeilijk.”

„Het voelt als een straf als je niet bij het Nederlands elftal mag komen”, gaat Van Bommel verder. „Maar ik denk dat hij ook tegen zichzelf in bescherming is genomen. Anders was het een week over Nigel de Jong gegaan. Hopelijk praten we nu snel weer over Moldavië en Zweden.”

Van Marwijk: „Ik heb de jongens gezegd dat ik geen andere mogelijkheid zag. Binnen afzienbare tijd zal ik nog eens met Nigel gaan praten. Nu wil ik me met de staf en spelers concentreren op de komende twee belangrijke EK-kwalificatieduels.”

De bondscoach vulde zijn selectie, die uit 22 spelers bestaat, gisterochtend aan met Wout Brama (FC Twente) en Urby Emanuelson (Ajax). (ANP)