Syrische blogger van spionage beticht

Een 19-jarige Syrische blogger die eind december werd opgepakt en zonder contact met de buitenwereld werd vastgehouden, is beschuldigd van spionage voor de Verenigde Staten. Dat hebben de Syrische krant Al-Watan en een Syrische functionaris gisteren bekendgemaakt. Bloggers en activisten in het algemeen worden in Syrië nauw in de gaten gehouden en vaak vervolgd.

Tal al-Mallohi concentreerde zich op haar blog op het lot van de Palestijnen en ging niet in op de politieke situatie in Syrië. Volgens Al-Watan had Mallohi op verzoek van de Amerikaanse ambassade in Damascus gespioneerd bij de Syrische ambassade in Kairo. Haar materiaal was gebruikt voor een aanslag op een officier van een Syrische inlichtingendienst die „levenslang gehandicapt is geraakt”.

Volgens de Syrische Liga voor de mensenrechten hebben Mallohi’s advocaten nog geen inzage gehad in haar dossier. Haar familie heeft haar eind vorige week voor het eerst bezocht. De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemde vorige maand „het vasthouden van een middelbare scholier gedurende negen maanden zonder vorm van proces typisch voor het wrede, willekeurige gedrag van de Syrische inlichtingendiensten”.

In Syrië zijn YouTube en de sociale netwerksite Facebook geblokkeerd. In internetcafés moeten bezoekers zich identificeren. Een jaar geleden werd de blogger Kareem Arbaji na twee jaar voorarrest tot drie jaar gevangenis veroordeeld wegens het verspreiden van vals nieuws dat het moreel van de natie ondermijnt, een gebruikelijke aanklacht tegen politieke activisten. Hij kwam in januari onder een presidentieel pardon vrij.