Superpitcher bevestigt zijn status als sterproducer

cd dance

Superpitcher: Kilimanjaro

****

Het Keulse label Kompakt heeft veel bijgedragen aan de Duitse dominantie in elektronische muziek in het afgelopen decennium. Het is een ijzersterk merk dat staat voor weelderige, emotionele dansmuziek die het midden houdt tussen house, techno en pop. Het label is in de dancescene bekender dan de artiesten in zijn stal.

Een uitzondering is Superpitcher (Aksel Schaufler), die zijn status als sterproducer te danken heeft aan zijn debuutalbum Here Comes Love (2004), zijn samenwerking met labelbaas Michael Mayer onder de naam Supermayer en een serie sterke singles. Hiermee heeft hij in belangrijke mate het Kompaktgeluid vormgegeven.

Deze status bevestigt hij met Kilimanjaro, een lekker zwierig en elegant geproduceerd album met een melancholieke ondertoon. Het eerste wat opvalt is dat Schauflers stem een prominentere rol speelt dan voorheen. Met zijn lijzige stem zingt hij tekstflarden die vooral gaan over liefdesverdriet.

Kilimanjaro begint lichtvoetig, maar wordt in de tweede helft allengs zwaarmoediger met sombere synthesizers, onderkoeld klokkenspel en mooie pianoloopjes. In nummers als ‘Give Me My Heart Back’, ‘Who Stole The Sun’ en het prachtige ‘Joanna’ zingt Schaufler zijn hartzeer van zich af. Het zijn stuk voor stuk sterke liedjes met memorabele melodieën. Met Kilimanjaro laat Superpitcher zien dat Kompakt nog altijd tot de voorhoede van de elektronische muziek behoort.

Toon Beemsterboer