Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Slotervaart beëindigt contracten met CZ na kritiek

Het Slotervaartziekenhuis Amsterdam zegt alle contracten op met zorgverzekeraar CZ per 1 januari 2011. Ook roept bestuursvoorzitter Aysel Erbudak alle verzekerden van CZ op om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Dat heeft Erbudak laten weten aan deze krant. Erbudak is woedend op CZ, omdat Slotervaart vorige week is genoemd als een van de zes ziekenhuizen waar de kwaliteit van borstkankerbehandelingen ‘slecht’ zou zijn. Patiënten van CZ kunnen zich nog wel laten behandelen in het Slotervaartziekenhuis, maar krijgen de nota straks thuisgestuurd – die moeten zij declareren bij CZ.

CZ besloot vorige week met zes ziekenhuizen geen contract voor borstkankerbehandelingen meer te sluiten, omdat ze te weinig ervaring zouden hebben. Een ziekenhuis moest volgens CZ minimaal 70 operaties per jaar doen. Erbudak vindt dat voor die norm „de vereiste wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt”. Zij zegt dat internationaal onderzoek vijftien behandelingen als minimum hanteert. Volgens haar is het enige wat telt of de kanker na de operatie terugkomt en of de patiënt de ziekte overleeft. Erbudak: „CZ heeft geen verstand van zorginhoud”.

Volgens bestuursvoorzitter Erbudak heeft CZ over een chirurg gezegd dat hij onvoldoende ingrepen deed, terwijl hij enkele dagen per week in het gerenommeerde Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam werkt en vorig jaar in totaal 130 operaties verrichte, ruim boven de CZ-norm van 70. Maar CZ telt alleen operaties die de arts in dat bepaalde ziekenhuis hebben uitgevoerd.

De nieuwe regeling geldt voor de meeste behandelingen. Behandelingen in het ‘A-segment’ (waar geen marktwerking geldt) zijn uitgezonderd: dat zijn de zeldzamere ingrepen. Door de nieuwe werkwijze van het Slotervaart is CZ 10 à 20 procent duurder uit. De nieuwe methode valt in een ander soort tarief.

Zorgverzekeraar CZ kon vanmiddag nog niet reageren op het besluit van het Slotervaartziekenhuis.