Neem de afslag, nu het nog kan

Goed koopmanschap draait om twee talenten: gevoel voortiming en gevoel voor prijs.

Ondernemers, directeuren en grootaandeelhouders staan geregeld voor de vraag: wanneer verkoop ik de tent? De overwegingen die doen besluiten om het bedrijf af te stoten, zullen bij iedereen anders zijn. Voor een ingehuurde manager zal de omvang van het aandelen- en optiepakket zwaar meewegen. Voor een oprichter van een bedrijf spelen vaderlijke sentimenten vast een rol.

Harold Goddijn, topman en oprichter van TomTom, liet zondag in een interview met The Sunday Times weten dat hij meermalen een bod op zijn technologiebedrijf had gekregen, maar dat hij daar nooit op is ingegaan. Hij zei het tamelijk terloops op een al even terloopse, bijna retorische vraag.

‘Turned down many offers?’, vroeg interviewer Andrew Davidson. ‘Quite a few’, antwoordde Goddijn met een glimlach. Davidson vroeg er niet op door.

Terloops of niet, een bestuursvoorzitter van een AEX-fonds met veel internationale beleggers weet dat deze opmerking razendsnel en in kapitalen de wires haalt. Gisteren kwamen beleggers dan ook massaal in beweging. De koers van TomTom sprong na opening van het Damrak met bijna 8 procent omhoog, de hoogste stijging in een half jaar tijd. Aan het eind van de handelsdag bleef daar ruim 5 procent van over.

Wat zou Goddijn met zijn opmerking beoogd hebben? Hij is nooit zo spraakzaam richting pers en heeft als baas van een beursgenoteerde onderneming zo zijn restricties. Zou het eigen gewin zijn? Zijn aandelenpakket, plus dat van zijn vrouw, werd gisteren ruim 14 miljoen euro meer waard – zij bezitten ieder 12 procent. Maar nee. ‘Geld is niet onze eerste drijfveer’, had hij aan zijn slip of the tongue in de Britse zondagkrant toegevoegd.

Analisten beweren dat Goddijns ontboezeming niets anders is dan een spreekwoordelijk bord in de tuin: TomTom is te koop! De pionier in mobiele navigatiesystemen is al jaren over zijn hoogtepunt heen, ging twee jaar geleden bijna ten onder aan de miljardenovername van digitale kaartenmaker Tele Atlas en werkt in een sector waar de concurrentie moordend is. Misschien was Goddijns ontboezeming dus wel een bede voor een herkansing richting concurrenten of smartphonefabrikanten.

Zou Goddijn het onlangs verschenen boek over Dirk Scheringa hebben gelezen? Daarin kwam nog eens langs dat deze collega-entrepreneur een paar jaar geleden een bod van 1,1 miljard op DSB door GE Capital had afgewezen. Iedereen weet hoe het met die bank is afgelopen.

Philip de Witt Wijnen