Kort nieuws Voorpagina

‘Basis valt weg onder orkest Concertgebouw’

Rotterdam, 5 okt. Het Koninklijk Concertgebouworkest dreigt zijn internationale toppositie te verspelen door „onacceptabele” bezuinigingen in het regeerakkoord, omdat met het wegsaneren van andere orkesten „de basis” onder de top wegvalt. Dit schrijven orkestleden vandaag in deze krant. Pagina 3 en 7

Politie wil af van evenementen

Rotterdam, 5 okt. De politie wil af van de ordehandhaving bij dancefeesten en andere evenementen. De inzet van agenten, mobiele eenheid en aanhoudingsteams kost te veel politiecapaciteit die dan niet kan worden ingezet voor surveillance of andere taken. Pagina 2

ECB kocht veel staatsobligaties

Amsterdam, 5 okt. De Europese Centrale Bank heeft vorige week haar aankopen van staatsobligaties onverwachts drastisch uitgebreid. De aankopen onderstrepen het gevoel op de financiële markten dat de wereldwijde economische problemen nog niet voorbij zijn. Pagina 13

Celstraf voor Jérôme Kerviel

Rotterdam, 5 okt. De voormalige effectenhandelaar Jérôme Kerviel van Société Générale krijgt vijf jaar celstraf, waarvan twee jaar voorwaardelijk, voor fraude. Ook moet hij het volledige bedrag dat door zijn speculatieve handel verloren is gegaan, terugbetalen aan de bank. Pagina 11

Gesprek premiers Japan en China

Brussel, 5 okt. De premiers van China en Japan hebben gisteren tijdens een korte ontmoeting in Brussel gezegd de relaties tussen hun landen te willen verbeteren.

Pagina 5