Kort nieuws Sport

Drie honkbalcoaches ontslagen in de Major League

NEW YORK. Managers Jerry Manuel van de New York Mets en John Russell van de Pittsburgh Pirates en Ken Macha van de Milwaukee Brewers zijn gisteren ontslagen nadat hun teams er een dag eerder niet in waren geslaagd de play-offs van de Major League Baseball te halen. Dat maakten de besturen van de Amerikaanse honkbalclubs gisteren kort na elkaar bekend. Manual was sinds 2005 werkzaam bij de Mets. Van 2005 tot 2008 was hij eerstehonkcoach waarna hij in oktober 2008 als manager werd aangesteld. Naast Manuel werd ook algemeen manager Omar Minaya aan de kant gezet. Het bestuur verwijt het tweetal de magere resultaten van de afgelopen tijd. Russell was sinds november 2007 hoofdcoach bij de Pirates en beleefde dit jaar in Pittsburgh een uiterst teleurstellend seizoen, waarin liefst 105 keer werd verloren. Macha was derde in lijn die voortijdig moest vertrekken. Hij was vanaf 2008 werkzaam bij de Brewers. Daarvoor coachte hij de Oakland Athletics. In de reguliere competitie behaalde Milwaukee 77 overwinningen tegenover 85 nederlagen. Dat aantal was onvoldoende om de play-offs te halen. (ANP)

Voetbalbond van Nigeria geschorst

NYON. De wereldvoetbalbond FIFA heeft de Nigeriaanse voetbalbond (NFF) met onmiddellijke ingang geschorst. Het besluit van de FIFA betekent dat de vertegenwoordigende elftallen van Nigeria voorlopig geen interlands mogen spelen. Ook de clubs zijn niet welkom in internationale competities. De FIFA acht bewezen dat er in Nigeria sprake is van overheidsbemoeienis met de NFF. Zo zou de nationale competitie op voorspraak van de politiek gestart zijn zonder dat er clubs waren gedegradeerd. Daarnaast moeten bestuursleden van de bond zich regelmatig verantwoorden voor hun daden of beslissingen. De FIFA staat politieke inmenging niet toe. (ANP)

Formule 1-renstal Sauber legt Perez vast

HINWIL. De Mexicaan Sergio Perez rijdt volgend seizoen voor de renstal van Sauber in de Formule 1. De twintigjarige coureur is de opvolger van de Duitser Nick Heidfeld en vormt met de Japanner Kamui Kobayashi het rijderskoppel in 2011. Het aantrekken van Perez, dit seizoen tweede in de GP2, heeft mede te maken met de nieuwe sponsordeal die Sauber sloot met het Mexicaanse telecombedrijf Telmex. (ANP)

Romario gekozen als parlementariër

RIO DE JANEIRO. Oud-voetballer Romario heeft zondag bij de nationale verkiezingen een zetel in het Braziliaanse parlement verworven namens de socialistische partij PSB. De 44-jarige oud-PSV’er kreeg in het district Rio de Janeiro bijna 150.000 stemmen (1,84 procent), meer dan genoeg om direct te worden gekozen. Romario’s vroegere collega-spits Bebeto gaat de Democratische Arbeiderspartij vertegenwoordigen op ‘provinciaal’ niveau, in de deelstaat Rio de Janeiro. Zestien jaar geleden maakten beide volksvertegenwoordigers deel uit van het Braziliaanse elftal dat in de Verenigde Staten wereldkampioen werd. Romario heeft zich als parlementariër onder meer ten doel gesteld de drinkwatervoorziening te verbeteren en te zorgen voor meer sociale woningbouw. ‘Baixinho’ (Kleintje) wil bovendien dat ook de ‘kleine man’ in Brazilië profiteert van megaprojecten als het WK voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016. (ANP)

Voetbal: EK vrouwen niet in Nederland

ZEIST. Nederland heeft gisteren naast de organisatie voor het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen in 2013 gegrepen. De UEFA besloot dat het toernooi over drie jaar in Zweden wordt gehouden. De mededeling was een fikse tegenvaller voor de KNVB. Volgens secretaris-generaal Harry Been had de organisatie van het EK een geweldige stimulans kunnen zijn voor het vrouwenvoetbal in de top en in de breedte. (ANP)

Henin in december terug op tennisbaan

BRUSSEL. Tennisster Justine Henin zal dit jaar toch nog in actie komen op de baan. De Belgische meldde gisteren dat ze begin december een demonstratiewedstrijd zal spelen in Antwerpen. Ze gaf eerder aan dit seizoen niet meer te spelen door een kwetsuur aan haar elleboog. Henin raakte afgelopen zomer geblesseerd op Wimbledon. (ANP)

Manager Hughes weg bij Hibernian

HIBERNIAN. John Hughes is gisteren in goed overleg vertrokken als manager van de Schotse voetbalclub Hibernian. Hughes is oud-speler van de club en was er sinds de zomer van 2009 als trainer werkzaam. Daarvoor had hij Falkirk onder zijn hoede. De ploeg staat na zeven wedstrijden teleurstellend op de tiende plaats staat in de competitie. (ANP)