Kort nieuws Internationaal

VS: de terreurdreiging in Europa heeft niks met ons te maken

WASHINGTON. De nieuwe terroristische dreiging in Europa heeft niets met de Verenigde Staten te maken. Dat liet het Witte Huis gisteren weten. Zondag had het Amerikaanse regering haar burgers gewaarschuwd voor terroristische aanslagen „in Europa”. Details werden niet verstrekt. Zondag waarschuwde de Britse regering voor terrorisme in Duitsland en Frankrijk. Gisteren werd die boodschap door de Duitse regering ontkracht. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is er geen „onmiddellijke” dreiging en „geen reden tot paniek.” (AP, Reuters)

Thailand levert Bout voorlopig niet uit

BANGKOK. De Thaise rechter heeft gisteren geweigerd groen licht te geven voor de directe uitlevering aan de VS van de van wapenhandel verdachte Rus Viktor Bout (43), bekend als de ‘koopman des doods’. In augustus besloot het gerechtshof Bout uit te leveren, maar dat werd geblokkeerd door een tweede aanklacht, die Washington voor de zekerheid had gedaan, wegens witwassen en fraude. De Thaise strafrechter wil deze verdenking nu eerst onderzoeken. De kans bestaat dat de termijn om Bout uit te leveren hierdoor verloopt. (AP)

Pétain scherpte aanpak joden aan

Parijs. Het hoofd van de Franse regering in Vichy tijdens de Tweede Wereldoorlog, maarschalk Philippe Pétain, heeft persoonlijk maatregelen tegen joden in zijn land aangescherpt. Uit kanttekeningen van zijn hand op een tot dusverre onbekend document blijkt dat hij een statuut voor de joden strenger wilde maken. Het document is nu in de openbaarheid gebracht door nazi-jager Serge Klarsfeld. Het Vichybewind hielp later 80.000 joden naar de concentratiekampen deporteren. (AP)

Verkiezingen Bosnië tonen verdeeldheid

Door onze correspondent

sarajevo. Kiezers in Bosnië-Herzegovina stemden zondag als vanouds voor vertegenwoordigers van hun eigen etnische groep. De voorlopige uitslagen illustreren de blijvende diepe verdeeldheid van het land. Bosnische moslims en Kroaten stemden in hoofdzaak voor partijen die een verenigd Bosnië voorstaan. In het Servische landsdeel blijft de macht stevig in handen van de regerende SNSD, die vasthoudt aan de bestaande opdeling van het land in twee delen. Coalitievorming zal moeilijk worden en duurt naar verwachting maanden. De EU eist van Bosnië dat het bestuur wordt gecentraliseerd.

Loezjkov kondigt eigen partij aan

Door onze correspondent

Moskou. De vorige week ontslagen burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov, wil een eigen politieke beweging oprichten die de democratie moet bevorderen. Dat zegt hij in een interview met het weekblad New Times, dat gisteren is verschenen. „Onze samenleving wordt bestuurd door ondemocratische wetten”, zegt Loezjkov. „En onze samenleving is gedegenereerd, vrij ernstig gedegenereerd op alle niveaus.”

Mediatraining voor mijnwerkers Chili

Door een onzer redacteuren

Copiapó. De 33 ingesloten mijnwerkers in Chili krijgen sinds dit weekeinde mediatraining om hen voor te bereiden op hun bevrijding. Dat heeft het team van psychologen volgens diverse media bekendgemaakt. Ook krijgen de mijnwerkers een cursus financieel management. Familieleden van 27 van de 33 kompels hebben vorige week een claim van 10 miljoen dollar (7,3 miljoen euro) ingediend bij de directie van de San José-mijn wegens overtreding van veiligheidsvoorschriften.