Kort nieuws Economie

Eurolanden roepen China op koers yuan te verhogen

Brussel, 5 okt. China moet zijn belofte nakomen om de koers van de Chinese yuan op te waarderen. Dat hebben vertegenwoordigers van de eurogroep en de Europese Commissie vandaag in Brussel gezegd tijdens een bijeenkomst met de Chinese premier Wen Jiabao.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurozone zei dat hij China heeft gevraagd om een „brede opwaardering" van de yuan zodat de munt minder goedkoop wordt ten opzichte van de euro en de dollar. Dit zou het herstel van de wereldwijde economie moeten stimuleren. Europa en de Verenigde Staten beschouwen goedkope exportproducten uit China als oneerlijke concurrentie en schadelijk voor het herstel van de werkgelegenheid. (Reuters, AP)

Huurwoning veel populairder

Voorburg, 5 okt. De belangstelling voor een huurwoning bij mensen met een modaal inkomen of hoger is de afgelopen twee jaar fors gestegen. Van degenen die overwegen te verhuizen, wil nu bijna 24 procent naar een huurwoning. Twee jaar geleden was dat 12 procent. Dat blijkt uit onderzoek naar de huurdersmarkt door de Vereniging voor ontwikkelaars en bouwers (NVB) en onderzoeksinstituut OTB. De stijgende populariteit van een huurwoning schrijven de onderzoekers toe aan de economische situatie en de aanhoudende onduidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek. (ANP)

Fors minder faillissementen

Rotterdam, 5 okt. Het aantal faillissementen is in het derde kwartaal van dit jaar sterk afgenomen. In totaal gingen 1.557 bedrijven over de kop, 20 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Dun & Bradstreet. Volgens het adviesbureau ligt aantal bedrijven dat bankroet gaat beduidend lager dan in 2009, maar nog wel ruim boven het niveau van 2008, voor het uitbreken van de economische crisis. (ANP)

EasyJet groeit op Schiphol

Luton, 5 okt. Prijsvechter easyJet vervoerde over het boekjaar dat eindigde op 30 september bijna 2,3 miljoen passagiers van en naar luchthaven Schiphol. Dat is bijna een kwart meer in vergelijking met het voorgaande jaar. De volledige passagiersstatistieken van de maatschappij worden morgen bekendgemaakt, de financiële resultaten volgen medio november. De eerder afgegeven winstprognose van tussen de 100 en 150 miljoen pond (115 tot 170 miljoen euro) staat nog steeds. (ANP)