Kort nieuws Economie

Winkelverkopen eurozone dalen onverwacht

Luxemburg, 5 okt. De verkopen van de detailhandel in de eurozone zijn in augustus met 0,4 procent gedaald vergeleken met een maand eerder, terwijl analisten rekenden op een stijging van 0,2 procent. Dat blijkt uit cijfers die het Europees statistisch bureau Eurostat vandaag bekendmaakte. In juli stegen de detailhandelsverkopen in de eurozone nog voor de derde maand op rij. Het tegenvallende nieuwe cijfer geeft aan dat Europeanen minder geld uitgeven aan consumptiegoederen. Vooral voedsel, drank en tabakswaren werden minder verkocht. (ANP)

Herstel uitzenders zet verder door

Amsterdam, 5 okt. Het herstel in de Nederlandse uitzendbranche heeft zich de afgelopen tijd verder doorgezet, zo maakte brancheorganisatie ABU vandaag bekend. In de periode van half augustus tot half september lag de omzet 9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Met name de industriële sector herstelde flink met een omzetgroei van 20 procent. De vraag naar uitzendkrachten voor de zorg en administratief werk daalde. (ANP)

Uienprotest van boze truckers

Zoetermeer, 5 okt. Boze vrachtwagenchauffeurs hebben vanochtend een vrachtlading uien uitgestort voor het kantoor van werkgeversorganisatie TLN in Zoetermeer uit ontevredenheid over de cao-onderhandelingen. TLN biedt een tweejarige cao met een loonsverhoging van 1 procent per 1 januari 2010. De vakbond FNV Bondgenoten vindt dat veel te weinig. De truckers willen de komende twee jaar een verhoging van 1,25 procent tot 3 procent. De onderhandelingen over de nieuwe cao voor 140.000 werknemers zijn inmiddels ruim negen maanden bezig. (ANP)