Kort nieuws Economie

Onderzoek: aantal faillissementen is sterk gedaald

ROTTERDAM. Het aantal faillissementen is in het derde kwartaal van dit jaar sterk afgenomen. In totaal gingen 1557 bedrijven over de kop, 20 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Toen waren het er 1938. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Dun & Bradstreet. „Voor het tweede kwartaal op rij is een significante daling te zien van het aantal faillissementen”, aldus Sabine Besselink van Dun & Bradstreet. „Het aantal bedrijven dat bankroet gaat, ligt beduidend lager dan in 2009, maar nog wel ruim boven het niveau van 2008, vóór de economische crisis.” Het aantal faillissementen daalde in alle provincies, maar de mate waarin verschilt sterk per provincie. In Friesland daalde het aantal met 48 procent het sterkste. Zeeland en Groningen sloten de rij met een daling van slechts 2 procent. Ook tussen sectoren bestaan grote verschillen. In de landbouw en visserij daalde het aantal faillissementen met 36 procent, in de transportsector met 26 procent. In de bouw nam het met 10 procent af en in de groothandel slechts 2 procent. (ANP)

Topman Munsterman van Wegener stapt op

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Bestuursvoorzitter Joop Munsterman vertrekt per direct bij Wegener, uitgever van onder meer de kranten De Gelderlander en het Eindhovens Dagblad. Munsterman heeft een „verschil van inzicht over het te voeren beleid” met moederbedrijf Mecom, aldus een woordvoerder van Wegener. Meer wil het krantenbedrijf niet kwijt over het vertrek van Munsterman. Mecom heeft de Noor Trus Velgaard voorgedragen als opvolger. Munsterman werkte sinds 1967 bij Wegener. Sinds medio 2008 was hij de hoogste baas in Apeldoorn. Hij is tevens voorzitter van FC Twente. Sinds de overname in 2007 van Wegener heeft Mecom onder leiding van oprichter en media-investeerder David Montgomery de rendementseisen voor de Nederlandse uitgever verhoogd. Net als bij andere onderdelen van Mecom in Europa is er de laatste jaren fors gesaneerd. „Dit kan alleen maar betekenen dat er in de toekomst nog meer bezuinigd wordt bij de regionale kranten. Dat is zeer verontrustend”, aldus Ron Lodewijks, voorzitter van de redactieraad van het Brabants Dagblad en woordvoerder namens de redacties van de Wegenerkranten.

Sober cao-akkoord voor universiteiten

ZOETERMEER. De vakbonden en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) hebben een „sober maar evenwichtig” principe-akkoord bereikt over een nieuwe cao, zo heeft vakbond Abvakabo FNV laten weten. Volgens het akkoord krijgen de circa 50.000 medewerkers per 1 november een eenmalige uitkering van 500 euro bruto. Volgend jaar februari krijgen zij een salarisverhoging van 0,5 procent. De werkgevers hebben lang vastgehouden aan de nullijn, maar uiteindelijk krijgt het personeel er toch iets bij. Vakbondsbestuurder Marieke van den Berg is gematigd positief. Zij spreekt van het ‘maximaal haalbare’. (ANP)

Opelfabriek in Antwerpen gaat dicht

BRUSSEL. De Opelfabriek in Antwerpen sluit haar poorten, vermoedelijk eind dit jaar. Eigenaar General Motors (GM) is er niet in geslaagd een overnamekandidaat te vinden die voldoet aan de voorwaarden. De deadline die het Amerikaanse concern had gesteld, liep vorige week vrijdag af. Er was belangstelling van een Amerikaanse en een Chinese kandidaat, maar die hadden volgens GM geen duurzaam businessplan. Bij Opel Antwerpen werken 1.300 mensen. Zij kunnen gebruikmaken van een sociaal plan. (ANP)