Koolcrisis in Zuid-Korea

Een crisis dreigt in Zuid-Korea. Nee, het heeft niks te maken met agressie van het noordelijke buurland of met een ramp in de belangrijke elektronicasector. Door een ijskoude lente en een te hete zomer dreigt de oogst van Chinese kool te mislukken. En Chinese kool is het belangrijkste ingrediënt van kimchi, het nationale gerecht van Zuid-Korea.

Normaal gesproken wordt er in de eerste negen maanden van het jaar 252.000 ton Chinese kool geoogst. Dit jaar is dat 151.000 ton. Eén kool kostte deze week 10.000 won (6,40 euro). Dat is zes keer zo veel als vorig jaar, toen een krop nog 1.600 won kostte.

Kimchi, gefermenteerde en ingelegde kool met rode pepers, wordt overal gegeten. Het wordt in alle restaurants geserveerd, van pizzatenten tot steakrestaurants. Jaarlijks consumeren Zuid-Koreanen 1,45 miljoen ton kimchi.

De overheid heeft maatregelen getroffen. Het importtarief van kool uit China is verlaagd om handel te stimuleren. Het stadsbestuur van Seoul subsidieert de verkoop van kool op de drukste markten van de stad om de prijs te drukken. Op een markt in het noorden van de stad brak ruzie uit toen er lange rijen ontstonden voor de gesubsidieerde Chinese kool. Zondag is een man gearresteerd die tien kroppen van een akker had gestolen. „Een begrijpelijke actie”, zegt een zakenman. „Ik moet elke maaltijd kimchi eten. Anders is mijn dag niet goed.” (AP)