Ik heb nog zo gezegd: geen bommetje!

A swan swims as an elephant from the Circus Knie bathes in Lake Geneva on October 4, 2010 in Lausanne. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
A swan swims as an elephant from the Circus Knie bathes in Lake Geneva on October 4, 2010 in Lausanne. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI AFP

Alle gewervelde dieren kunnen van nature zwemmen. Dus deze Aziatische olifant van Circus Knie die bij Lausanne verkoeling zoekt in het Meer van Genève is niet aan het verdrinken, maar houdt bij wijze van snorkel zijn slurf boven water.

De zwaan kijkt toe alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat er een uitheems, 4.000 kilo wegend beest een baantje trekt.

Op ethologie.nl, een website over de wetenschap die zich bezighoudt met het natuurlijke gedrag van dieren, is te lezen dat alleen primaten en mensen eerst moeten leren zwemmen om niet te verdrinken. Als een mens of aap in het water valt en in paniek raakt, maakt hij namelijk instinctief een klimmende beweging waarmee hij zichzelf juist dieper het water in ‘duwt’.

Bij andere gewervelde dieren blijft de neus van nature altijd boven de waterspiegel, waardoor ze rustiger kunnen ademhalen.

Maar dat hoef je de 48-jarige circusolifant Patma niet te vertellen. Olifanten zijn namelijk uitstekende zwemmers en experts geloven zelfs dat de Aziatische olifant ooit de oversteek maakte van Zuid-India naar Sri Lanka, waar hij nu ook als ondersoort voorkomt, de Ceylon-olifant.