Genzyme is meer waard

In de afgelopen twee maanden is het voorstel van Sanofi om Genzyme voor 18,5 miljard dollar (13,5 miljard euro) over te nemen, langzaam in een loopgravenoorlog veranderd. Nu is Chris Viehbacher in beweging gekomen. De topman van het Franse farmacieconcern heeft zijn bod rechtstreeks aan de aandeelhouders van de Amerikaanse biotechfirma voorgelegd. Dit kan een weerspiegeling zijn van Viehbachers vertrouwen dat hij uiteindelijk een akkoord zal weten te sluiten. Maar het is onwaarschijnlijk dat hij zal slagen als hij vasthoudt aan het huidige bod.

Viehbacher heeft geen nieuwe troeven op tafel gelegd. Het bod van 69 dollar (50,35 euro) per aandeel in contanten – een premie van 27 procent ten opzichte van de koers vóórdat in de zomer overnamegeruchten de ronde begonnen te doen – is niet anders dan het bod waarmee Sanofi in juli voor het eerst naar buiten trad.

Dit bod waardeert Genzyme op het ‘royale’ niveau van twintig maal de winst over volgend jaar. Maar het meervoud van vier maal de omzet – de maatstaf die meestal wordt gebruikt bij biotechdeals – is lager dan de gemiddelde sectorwaardering van vijf tot zes maal de omzet.

Sanofi zegt dat de hoogte van het bod een weerspiegeling is van de ‘operationele uitdagingen’ waar Genzyme voor staat: de industriële problemen, die de Amerikaanse Food and Drug Administration ertoe hebben aangezet een van zijn fabrieken in de gaten te houden, hebben de inkomstenstroom van het bedrijf ondermijnd. Het zal een paar jaar duren voordat dit weer helemaal in orde is.

Aan de andere kant wil Genzyme graag laten zien zelfstandig grote schoonmaak te kunnen houden. Het bedrijf stoot geen onderdelen af die tot de kernactiviteiten behoren. Het bedrijf hoopt duidelijk dat beleggers de waarde onder ogen zullen willen zien die het als onafhankelijke firma kan verwezenlijken, voordat ze zich in de armen van Sanofi storten.

Het openingsbod van Sanofi lijkt grotendeels een poging de bal aan het rollen te krijgen, in de hoop dat het bestuur en het management van Genzyme in alle ernst zullen willen praten. Maar de aandelen van Genzyme zijn het grootste deel van de afgelopen maanden voor 71 dollar (51,81 euro) per stuk van de hand gegaan, dus beleggers die genoegen hadden willen nemen met het bod van 69 dollar hebben alle gelegenheid gehad om te verkopen. Zij die vasthielden aan hun aandelen, hebben erop gegokt dat Sanofi niet zou weglopen. Het Franse concern heeft nu laten zien dat ze gelijk hadden.

Pierre Briançon

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen:www.breakingviews.com