Een tijger op de Elandsgracht

Maartje Jaquet fotografeert dingen op straat die haar aan dieren doen denken.

Bij de foto’s maakt zij korte gedichten waarin ze vertelt hoe je de foto’s kunt bekijken.

Er zijn veel mensen die ergens een gezichtje in zien. In een voor de hand liggend voorwerp als een stopcontact ziet iedereen twee priemende ogen. Maartje Jaquet ziet niet alleen gezichtjes, maar hele dieren. Niet in huis maar op straat.

Zij fietst door Amsterdam en bemerkt dat een slang haar vurig aan zit te kijken. Ze stopt, fietst terug en maakt een foto. Dat het in werkelijkheid een brandslang is, doet niet ter zake.

Maartje Jaquet (46) studeerde Moderne Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en Grafisch ontwerpen aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Bij iedere foto maakte zij korte gedichten om met weinig woorden te zeggen hoe je de foto’s kunt bekijken.

Jaquet: „Ik wil graag dat jij ziet wat ik zag. Je kunt namelijk niet terug naar de plek waar ik het zag. Anders zou ik een leuke rondleiding kunnen geven door Amsterdam, maar de meeste beelden zijn verdwenen.”

Van ieder dier weet Jaquet nog precies waar het was. De tijger vond zij op de Elandsgracht op het huisje op het Johnny Jordaanplein. De raaf stond aan de kant van de weg aan de Leliegracht, het visje lag als een platgereden bivakmuts op het Museumplein.

Het visje lijkt enigszins geënsceneerd. Want waar ligt nu zo’n blaadje precies goed om een plas water een vis te laten zijn? Jaquet: „Ik verander echt niets. Ik heb alles zo gevonden als op de foto’s is te zien.” Jaquet wringt zich wel in alle bochten om het dier zo te fotograferen dat het je ook aankijkt. Dan komt een stadsbeest het beste tot zijn recht.

Na drie jaar besloot zij de de beesten te bundelen. Omdat zij al veel reacties van co-flickers (flickr.com) uit het buitenland had gekregen, heeft zij haar gedichten ook in het Engels vertaald. Jaquet: „Ik heb het zelf vertaald. Dan hoeft het niet zo strak en hoeft het alleen maar te lopen.”

In de Amsterdam Royal Gallery is het fotoproject met gedichten te zien tot en met 31 oktober. (woe t/m zo, 12-18 uur. Koningsstraat 37, Amsterdam). De foto’s worden op hoge kwaliteit prints geëxposeerd en verkocht in beperkte oplage, aan de achterzijde voorzien van de bijbehorende poëzie.

Het boek Stadsbeesten – Urban animals van Maartje Jaquet is verkrijgbaar in de galerie, maar ook te bestellen via www.maartjejaquet.nl/shop.html .