Druïdisme als religie erkend

De leer van druïden heeft in Groot-Brittannië officieel de status van religie gekregen. Het besluit – een paar duizend jaar nadat de eerste druïden hun rituelen uitvoerden – is genomen door de zogeheten Charity Commission. Die concludeerde na vier jaar onderzoek dat de druïden „een samenhangend geheel van religieuze activiteiten” hebben. Door het besluit krijgt het ‘Netwerk van Druïden’, de organisatie die om de erkenning had gevraagd, bepaalde belastingvoordelen. Het Netwerk (350 leden) streeft naar „een harmonische relatie met goden, voorouders, geesten van het land, dieren, bomen, rotsen, rivieren en de mensheid”. Groot-Brittannië telt circa 10.000 druïden. De opkomst van het christendom betekende een langzaam einde voor het druïdisme. Het werd pas aan het eind van de vorige eeuw herontdekt, eerst door de hippies en later door aanhangers van de New Age. (AFP, BBC)